Home / EKONOMIKA / Zostali ste na „péenke“? Maximálna nemocenská dávka presiahla už 1 130 eur

Zostali ste na „péenke“? Maximálna nemocenská dávka presiahla už 1 130 eur

19.2.2020 (Webnoviny.sk) – Slovák, ktorý zostane doma napríklad s chrípkou na péenke (práceneschopný), môže dostať maximálnu nemocenskú dávku 1 135,70 eura. Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje, že výška dávky je vždy individuálna a závisí od hrubej mzdy (vymeriavacieho základu), z ktorej poistenec (za zamestnanca jeho zamestnávateľ) odvádza poistné na nemocenské poistenie.

Vyššia hrubá mzda, vyššia dávka

„Platí základný princíp, podľa ktorého čím vyššia je hrubá mzda (vymeriavací základ), z ktorého poistenec platí poistné, tým vyššia je aj dávka. Zákon ale obmedzuje jej maximálnu výšku,“ informoval riaditeľ odboru komunikácie s verejnosťou Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ak dnes poistenec odvádza poistné z hrubej mzdy nad 2 026 eur, maximálna výška dávky nemocenské na deň je ohraničená sumou 36,63456500 eura.

Znamená to, že poistenec môže po splnení všetkých podmienok dostať dávku pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci maximálne vo výške 1 099,10 eura a pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci to je 1 135,70 eura.

Priemerná výška vzrástla o 29 eur

„Pri nižších vymeriavacích základoch (hrubej mzde) je dávka nižšia,“ podotkol Višváder s tým, že priemerná výška dávky nemocenské pritom medziročne vzrástla o 29 eur. „Kým v roku 2018 dosahovala 268,02 eura mesačne, vlani to bolo 296,94 eura,“ dodal.

Prvých desať dní práceneschopnosti nahrádza zamestnancovi jeho príjem zamestnávateľ. Prvé tri dni péenky to predstavuje 25 % denného vymeriavacieho základu a ďalšie dni to je 55 %.

„Následne, ak péenka pokračuje aj od 11. dňa, vypláca ju Sociálna poisťovňa, pričom výška dávky na deň tvorí 55 % z denného vymeriavacieho základu poistenca,“ konštatoval Višváder.

Viac k témam: nemocenské dávky
Zdroj: Webnoviny.sk – Zostali ste na „péenke“? Maximálna nemocenská dávka presiahla už 1 130 eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *