Home / SVET / Desaťtisíce ľudí evakuovali z okolia sopky Taal, vedci očakávajú veľkú erupciu

Desaťtisíce ľudí evakuovali z okolia sopky Taal, vedci očakávajú veľkú erupciu

14.1.2020 (Webnoviny.sk) – Z okolia filipínskej sopky Taal už evakuovali viac ako 30-tisíc obyvateľov po tom, ako začala chrliť lávu do výšky 500 metrov. Tamojšie úrady sa domnievajú, že svoje domovy bude musieť opustiť ešte viac ľudí. Stupeň varovania zvýšili na štvrtý z päťstupňovej škály, čo znamená, že v nasledujúcich hodinách či dňoch hrozí veľká erupcia.

Filipínsky inštitút vulkanológie a seizmológie (Phivolcs) uviedol, že magma sa približuje ku kráteru. V okolí sopky zaznamenali už viac ako dvesto zemetrasení.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) predtým informoval, že v okruhu 14 kilometrov od sopky, teda v takzvanej „ohrozenej zóne“, žije zhruba 450-tisíc ľudí. Úrady predtým dočasne zastavili prevádzku na medzinárodnom letisku v Manile. V regióne tiež zatvorili školy.

Taal sa nachádza uprostred jazera približne 65 kilometrov od Manily. V dôsledku erupcie vulkánu zomreli v roku 1965 stovky ľudí.

Viac k témam: erupcia, sopka Taal
Zdroj: Webnoviny.sk – Desaťtisíce ľudí evakuovali z okolia sopky Taal, vedci očakávajú veľkú erupciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *