Home / EKONOMIKA / Obchodná dohoda so Spojenými štámi je blízko, podľa Číny musí byť vzájomne prospešná

Obchodná dohoda so Spojenými štámi je blízko, podľa Číny musí byť vzájomne prospešná

13.12.2019 (Webnoviny.sk) – Očakávania, že USA a Čína dosiahnu prímerie v obchodnej vojne, v piatok zosilneli, ale Peking vyhlásil, že akákoľvek dohoda musí byť „vzájomne prospešná„. „Dohoda je blízko,“ povedal Myron Brilliant, šéf oddelenia medzinárodných vzťahov Americkej obchodnej komory, ktorého informovali obe strany.

Brilliant uviedol, že Trumpova administratíva súhlasila so zrušením plánovaného zvýšenia ciel na čínske tovary za 160 mld. USD a s redukciou existujúcich ciel, ale nie je jasné, v akom rozsahu. Peking má na výmenu nakúpiť viac amerických farmárskych produktov, zlepšiť prístup amerických firiem na čínsky trh a sprísniť ochranu duševného vlastníctva.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí sa v piatok vyjadrila, že dohoda je „nádejou medzinárodného spoločenstva„, ale nepotvrdila, že sa dosiahla, ani podrobnosti o stave rokovaní. „Vyjednávania musia byť založené na princípoch rovnosti a vzájomného rešpektu,“ uviedla hovorkyňa. „Dohoda musí byť vzájomne prospešná,“ dodala.

USA a Čína rokujú o predbežnej prvej fáze zmluvy. Biely dom sa však snaží nájsť spôsob vynútenia akejkoľvek významnej dohody s Čínou. Jedným zo spôsobov je zachovanie časti ciel ako páky, keďže USA tvrdia, že Peking v minulosti svoje sľuby porušil.

(1 EUR = 1,1137 USD)

Viac k témam: obchodná dohoda
Zdroj: Webnoviny.sk – Obchodná dohoda so Spojenými štámi je blízko, podľa Číny musí byť vzájomne prospešná © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *