Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Priemyselné firmy a študenti technických škôl by mohli byť viac a výraznejšie prepojení

Priemyselné firmy a študenti technických škôl by mohli byť viac a výraznejšie prepojení

24.11.2019 (Webnoviny.sk) – Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR by chcel výraznejšie prepojiť priemyselné firmy a študentov technických škôl. Pomôcť by mu mal projekt SPICE. Ten má ambíciu zvýšiť kvalifikáciu absolventov vysokých škôl praxou v priemyselnom podniku.

„Trh práce vyhľadáva schopných a dobre pripravených ľudí, ktorí sa dokážu rýchlo prispôsobiť požiadavkám zamestnávateľov. Projekt SPICE podporuje zvyšovanie podielu praxe a prepája vysokoškolské vzdelávanie s priemyslom. Hlavným cieľom projektu je zvýšiť kvalifikáciu a možnosti uplatnenia absolventov,“ konštatuje ZAP SR.

Potreba okamžitých výsledkov

SPICE pritom podľa zväzu zvyšuje úroveň praktických skúseností a zručností študentov, zlepšuje ich pripravenosť pre prácu v tíme a učí ich obhajovať a prezentovať svoje riešenia.

Taktiež pomáha vyvážiť nerovnováhu medzi univerzitami, ktoré nemajú dostatok zdrojov a podmienok pre zabezpečovanie praktických skúseností pre študentov, a medzi trhom práce, ktorý kladie neustále väčšie nároky na nových zamestnancov.

„Z dlhodobého hľadiska je naším cieľom zmena legislatívy. Tá však prinesie prvé výsledky najskôr o 3 až 6 rokov po schválení novej úpravy. Potreba okamžitých výsledkov nás priviedla na myšlienku tohto projektu,“ uvádza zväz.

Vyššia hodnota pre zamestnávateľov

Do projektu sa môžu zapojiť študenti vysokej školy, ktorí majú záujem zvýšiť svoju hodnotu pre budúcich zamestnávateľov a zároveň otestovať svoje zručnosti v praxi a vypracovať diplomovú prácu, ktorá bude riešiť reálny problém v podniku.

Môžu navštíviť portál na stránke ZAP SR, kde si vyberú tému z dostupnej ponuky a osloviť firmu so záujmom o vypracovanie práce podľa ich zadania. Téma môže byť spojená s praxou a rôznymi benefitmi vo forme finančnej alebo inej odmeny.

Po tom, ako sa študent a firma dohodnú, musí študent osloviť školu, získať povolenie na vypracovanie témy a prípadne dohodnúť formu a priebeh praxe v podniku.

Viac k témam: Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Priemyselné firmy a študenti technických škôl by mohli byť viac a výraznejšie prepojení © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *