Home / SLOVENSKO / Foto: Ocenenie Biela vrana získali aj obžalovaný z Moldavy nad Bodvou i 102-ročný skaut

Foto: Ocenenie Biela vrana získali aj obžalovaný z Moldavy nad Bodvou i 102-ročný skaut

17.11.2019 (Webnoviny.sk) – Ocenenie Biela vrana patrilo tento rok najmä najstarším. Získala ho dôchodkyňa Mária Sisáková z východného Slovenska, ktorá upozornila na podvody s pôdou, čím zachránila susedom pozemky. Ďalšími ocenenými sú 102-ročný skaut Eduard Marek a 94-ročný Branislav Tvarožek, ktorých prenasledovali nacisti i komunisti.

Najmladším oceneným je obžalovaný Milan „Igor“ Hudák z osady pri Moldave nad Bodvou, v ktorej sa v roku 2013 uskutočnila kontroverzná policajná razia. Mená laureátov organizátori zverejnili dnes na tlačovej konferencii. Novinár a člen rady Bielej vrany Tomáš Němeček priblížil, že tohtoročnou témou je revolúcia či niektorá z jej hodnôt.

Ocenenie slávnostne odovzdalo občianske združenie Tichá voda v Sále činohry SND za účasti prezidentky Zuzany Čaputovej a verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej. „Všetky tie príbehy, hovoria že sloboda nám dáva vzácne práva, ktorých by sme si mali byť vedomí, a za ktoré by sme mali byť vďační,“ povedala pre agentúru SITA o laureátoch organizátorka Zuzana Wienk.

Odhalené podozrivé prevody pôdy

Dôchodkyňa Sisáková zo Zbudze, dedinky pri Michalovciach, odhalila podozrivé prevody pôdy, o ktorú prišli jej susedia. Spísala vyše 50 podozrivých prípadov s pozemkami, upozornila úrady, a niektoré prípady v súčasnosti vyšetruje polícia.

Milan „Igor“ Hudák patrí medzi šiestich ľudí, ktorých polícia po razii v roku 2013 obvinila z krivej výpovede. Policajný zásah vtedy odsúdila aj bývala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Hudák dúfa, že sa spravodlivosti učiní zadosť.

Tento rok sa organizátori rozhodli dať Bielu vranu aj za dlhodobý prínos. Získali ju 102-ročný skaut Eduard Marek a 94-ročný Branislav Tvarožek.

„Obaja nám ukazujú, že brániť právo a hodnoty sa dá aj v najťažších chvíľach. Napriek obrovským hrozbám straty života,“ priblížila Wienk. Podľa nej patria medzi ľudí, ktorí sa postavili proti obom najväčším totalitným režimom 20. storočia.

Viacstupňový pátrací proces

Wienk na otázku, ako sa k nim dostanú príbehy bielych vrán, poznamenáva, že majú viacstupňový pátrací proces. Hovorí, že nie je verejný, keďže by kapacitne nemohli zodpovedne overiť potencionálne tisícky nominácií.

„Oslovujeme zhruba 250 osobností, ktoré prosíme o tipy na možných laureátov. Potom konzultujeme s ďalšími rôznymi aktérmi v regiónoch, s ľuďmi z rôznych oblastí a s odborníkmi. Takisto monitorujeme mediálne výstupy nielen celoslovenské, ale aj také, ktoré sa objavujú v regionálnych médiach,“ približuje Wienk.

Dopĺňa, že z toho vzniká 30 až 50 predbežných nominácií. Rada si v prvom kole určí, čo by chceli v ten rok ocenením povedať. Do druhého kola postupuje okolo desať príbehov, ktoré podrobne overia.

Laureátov vyberá Rada Bielej vrany

Biela vrana oceňuje spoločensky prínosný a odvážny občiansky čin. Je poďakovaním vzácnym ľuďom, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť a konkrétnym činom preukázať občiansku odvahu. Ocenení sú ľudia, ktorí potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt či princípov a mohli pritom podstúpiť riziko, rôzne príkoria či zažiť odsúdenie.

Laureátov aktuálneho 12. ročníka vybrala Rada Bielej vrany, ktorá hodnotila nominácie predložené organizátorom ocenenia. Občianske združenie Tichá voda prevzalo ocenenie Biela vrana od zakladateľov – Aliancie Fair-play a Via Iuris, ktorí ju udeľovali 11 rokov. Tichá voda je novou iniciatívou s tímom, ktorý sa začiatkom roka 2019 oddelil od Aliancie Fair-play, kde dlhodobo pôsobil. Plánuje sa sústrediť na ocenenie Biela vrana a na posilňovanie či prepájanie občianskych iniciatív po Slovensku.

Minulý rok sa laureátmi tohto ocenenia stali zavraždený novinár Ján Kuciak a ďalšia skupina investigatívnych novinárov. Ocenili Pavlu Holcovú, Xéniu Makarovú, Zuzanu Petkovú, Moniku Tódovú, Mareka Vagoviča a Adama Valčeka. Vlani po prvý raz udelili aj špeciálne poďakovanie Rady Bielej vrany. Odniesli si ho organizátori protestov z Iniciatívy Za slušné Slovensko.

Viac k témam: Biela vrana
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Ocenenie Biela vrana získali aj obžalovaný z Moldavy nad Bodvou i 102-ročný skaut © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Z aktivistu urobili údajného teroristu? Muža z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď bol ministrom Šutaj Eštok

Podľa Štefana Hamrana hrozí mužovi v Tadžikistane mučenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *