Home / EKONOMIKA / Čína bude brániť svoje záujmy a ostro žiada USA, aby zrušila sankcie voči technologickým firmám

Čína bude brániť svoje záujmy a ostro žiada USA, aby zrušila sankcie voči technologickým firmám

9.10.2019 (Webnoviny.sk) – Čína upozornila Washington, že „bude rozhodne brániť“ svoje záujmy a požiadala, aby USA zrušili sankcie voči čínskym technologickým firmám.

Obmedzenie predaja produktov z USA

Čínske ministerstvo obchodu kritizovalo obmedzenia pri predaji amerických technológií čínskym firmám. Podľa USA tieto firmy poskytujú technológie používané na potláčanie moslimských menšín v Číne.

„Ostro žiadame USA, aby okamžite zastavili zasahovanie do čínskych domácich záležitostí a čo najskôr vyradili relevantné čínske subjekty z čiernej listiny,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení zverejnenom v stredu. „Čína prijme všetky nevyhnutné opatrenia, aby rozhodne bránila čínske záujmy,“ konštatuje vyhlásenie.

Sankcie, ktoré USA ohlásili v pondelok, znamenajú obmedzenie predaja amerických technológií čínskym firmám vyvíjajúcim produkty na rozpoznávanie tváre, umelú inteligenciu a ďalšie moderné produkty.

Ukončenie colnej vojny

Ide o technológie, ktoré sú súčasťou plánov čínskej komunistickej strany v oblasti rozvoja priemyslu.

Napriek rastu napätia čínsky rezort obchodu v utorok uviedol, že delegácia krajiny tento týždeň pôjde do Washingtonu na vyjednávania, ktorých cieľom je ukončenie colnej vojny.

Podľa Eswara Prasada, ekonóma Cornell University a bývalého šéfa čínskeho oddelenia v Medzinárodnom menovom fonde, však „vzhľadom na terajšiu úroveň nepriateľstva a nedôvery medzi oboma stranami, možnosť dohodnutia trvalej a širokej zmluvy vyzerá dosť vzdialená“.

Viac k témam: clá USA, obchodná vojna
Zdroj: Webnoviny.sk – Čína bude brániť svoje záujmy a ostro žiada USA, aby zrušila sankcie voči technologickým firmám © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *