Home / SVET / Prokuratúra podala na súde návrh, aby sa syn prezidenta Bolsonara nestal veľvyslancom v USA

Prokuratúra podala na súde návrh, aby sa syn prezidenta Bolsonara nestal veľvyslancom v USA

13.8.2019 (Webnoviny.sk) – Brazílski federálni prokurátori v pondelok podali na súde návrh, ktorý by mohol zabrániť synovi prezidenta Jaira Bolsonara, aby sa stal veľvyslancom krajiny v USA.

Nemá diplomatické skúsenosti

Prokuratúra v hlavnom meste Brazília požiadala regionálny federálny súd, aby vydal uznesenie, podľa ktorého musia mať veľvyslanci najmenej tri roky diplomatickej praxe.

Prokurátori tvrdia, že veľvyslanecké kvalifikácie nie sú v súčasných zákonoch jasne definované a navrhli, aby sa prijali kritériá ako „uznané zásluhy v diplomatických službách“.

Tridsaťpäťročný Eduardo Bolsonaro je kongresmanom a nemá žiadne diplomatické skúsenosti. Je však predsedom komisie dolnej komory Kongresu pre zahraničné veci.

Američania by s návrhom súhlasili

Prezident zvažuje, že ho nominuje na veľvyslanca do Washingtonu, pričom americká vláda naznačila, že s tým súhlasí. Nominácia musí ešte prejsť hlasovaním v Senáte.

Politická strana Cidadania minulý týždeň podala na najvyššom súde návrh, aby zastavil nomináciu pred pokračovaním do Senátu. Podľa návrhu Eduardo Bolsonaro nie je v porovnaní s bývalými veľvyslancami v USA na pozíciu kvalifikovaný, jeho nominácia je protiústavná a je to „zjavný“ prípad rodinkárstva.

Prezidentovo rozhodnutie nominovať syna však podporuje viacero popredných predstaviteľov krajiny vrátane viceprezidenta Hamiltona Mouraa. Ten sa minulý mesiac vyjadril, že mladší Bolsonaro spĺňa zákonné požiadavky týkajúce sa tejto funkcie.

Viac k témam: brazílsky prezident, prokuratúra
Zdroj: Webnoviny.sk – Prokuratúra podala na súde návrh, aby sa syn prezidenta Bolsonara nestal veľvyslancom v USA © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *