Home / EKONOMIKA / Počet voľných pracovných miest nahlásených na úradoch práce nie je reálny, tvrdí minister Richter

Počet voľných pracovných miest nahlásených na úradoch práce nie je reálny, tvrdí minister Richter

20.7.2019 (Webnoviny.sk) – Počet voľných pracovných miest, ktoré evidujú úrady práce, nezodpovedá reálnemu stavu. Na piatkovej tlačovej besede na to po analýze rezortu práce upozornil minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.

Ak sa zamestnávateľ podľa neho obráti na agentúru dočasného zamestnávania a nahlási jej počet pracovných miest, ktoré by chcel obsadiť, agentúra tieto voľné pracovné miesta nahlási na úrad práce.

„Je veľmi veľa prípadov, že zamestnávateľ urobí duplicitu a nahlási aj on tie pracovné miesta,“ tvrdí Richter. Takúto duplicitu je podľa neho potrebné odstrániť. O zreálnení počtu voľných pracovných miest sa chce minister baviť so sociálnymi partnermi, teda so zamestnávateľmi a odborármi.

O obsadení miesta neinformuje

Problémom je podľa Richtera aj to, že zamestnávateľ obsadí voľné pracovné miesto, ktoré nahlásil na úrad práce, avšak úrad práce neinformuje o tom, že miesto je už obsadené.

„Veľakrát až do troch mesiacov úrad práce eviduje voľné pracovné miesto, ktoré je v skutočnosti už obsadené,“ tvrdí. Vyše pätinu, čo je viac ako 20-tisíc nahlásených voľných pracovných miest, podľa ministra tvoria prípady, keď zamestnávateľ, ktorý nahlási voľné pracovné miesto, nemá záujem spolupracovať s úradom práce na obsadení nahláseného miesta.

„Reálne predpokladáme, že to môže byť strategický ťah z jeho strany, možno formálnosť, alebo možno nahlásil miesto len preto, že objektívne čaká na cudzincov a nemá záujem obsadiť miesto slovenskými občanmi,“ tvrdí Richter.

Stav hromadných prepúšťaní

Šéf rezortu práce na tlačovej besede informoval aj o stave nahlásených hromadných prepúšťaní v prvom polroku tohto roka. „Za prvý polrok tohto roka bol počet ohrozených zamestnancov nahlásených na úradoch práce 2 246, reálne prepustených zamestnancov bolo 310,“ uviedol.

V prvom polroku vlaňajška pritom išlo o 1 422 ohrozených pracovných miest, ktoré zamestnávatelia nahlásili na úrady práce, pričom zamestnávatelia reálne prepustili 990 zamestnancov.

„Je to istá opatrnosť zo strany zamestnávateľov, ale reálne nevidím žiadny veľký rozdiel z hľadiska hromadného prepúšťania medzi týmto a minulým rokom,“ skonštatoval Richter.

Viac k témam: minister práce sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, Úrad práce sociálnych vecí a rodiny ÚPSVaR, voľné pracovné pozície
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet voľných pracovných miest nahlásených na úradoch práce nie je reálny, tvrdí minister Richter © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *