Home / SVET / Poľsko zrejme nepristúpi k paktu OSN o migrácii, ale Nemecko má na to iný pohľad

Poľsko zrejme nepristúpi k paktu OSN o migrácii, ale Nemecko má na to iný pohľad

VARŠAVA 2. novembra (WebNoviny.sk) – Poľsko a Nemecko sa nezhodujú v pohľade na chystaný pakt Organizácie Spojených národov (OSN) o migrácii, ktorý má táto organizácia prijať v decembri v marockom Marrákeši.

Vyplýva to z vyjadrení lídrov oboch krajín, poľského premiéra Mateusza Morawieckého a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, po ich piatkovom stretnutí vo Varšave.

Otázky suverenity a ochrany hraníc

Dôvodom, prečo Poľsko podľa všetkého k paktu o migrácii nepristúpi, sú podľa Morawieckého „otázky suverenity a ochrany hraníc„.

Merkelová naopak vyhlásila, že pakt zaručuje suverenitu signatárskych krajín v oblasti imigrácie a ochrany hraníc, a pripomenula, že to bolo práve Nemecko, ktoré k jeho tvorbe a finálnemu zneniu výrazne prispelo.

Hrozba pre celý svet

S paktom OSN o migrácii sú nespokojní nielen v Poľsku, ale aj v Spojených štátoch, ktoré sa z rokovania o ňom stiahli už minulý rok, a tiež vo viacerých ďalších krajinách strednej Európy.

Maďarsko svoj nesúhlas s paktom deklarovalo už v lete, keď tamojší minister zahraničia Péter Szijjártó vyhlásil, že dohoda je hrozbou pre celý svet.

V stredu od paktu odstúpilo Rakúsko a v piatok svoj nesúhlas avizoval aj český premiér Andrej Babiš. „Mne sa to nepáči, chcem viesť s koaličným partnerom o tom debatu,“ povedal český premiér. Na pakte mu prekáža to, že údajne stiera rozdiely medzi legálnou a nelegálnou migráciou.

Viac k témam: Andrej Babiš, Angela Merkelová, Mateusz Morawiecki, OSN Organizácia spojených národov, pakt o migrácii, Péter Szijjártó, utečenecká kríza
Zdroj: Webnoviny.sk – Poľsko zrejme nepristúpi k paktu OSN o migrácii, ale Nemecko má na to iný pohľad © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby priznáva vražednú kampaň proti spolupracovníkom Kremľa

Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Zároveň však môžem ponúknuť niektoré podrobnosti, uviedol Vasyl Maľuk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *