Home / SLOVENSKO / Josef Šipoš dostal za pestovanie marihuany 15 rokov väzenia, jeho dom prepadne štátu

Josef Šipoš dostal za pestovanie marihuany 15 rokov väzenia, jeho dom prepadne štátu

2.5.2023 (SITA.sk) – Okresný súd v Trnave odsúdil na 15 rokov väzenia a prepadnutie majetku v prospech štátu Josefa Šipoša, ktorému našli policajti v dome v Dolných Zeleniciach v okrese Hlohovec začiatkom roku 2021 veľké množstvo sušenej konopy.

Prepadnutým majetkom má byť predovšetkým rodinný dom. Ide v tomto prípade už o tretí rozsudok prvostupňového súdu, dva predchádzajúce Krajský súd v Trnave zrušil. Rozsudok nie je právoplatný, obhajca obvineného sa proti nemu odvolal.

Obžalovaný sa priznal

Pri zdôvodňovaní rozsudku nechýbali nesúhlasné pokriky, ako aj búchanie dverami zo strany príbuzných a priateľov obžalovaného. Na pojednávanie ho prišlo podporiť asi tridsať známych.

Josefa Šipoša obvinili z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi. Obžalovaný sa priznal, že si zadovážil semená rastliny konope a vypestoval z nich rastliny. Podľa jeho tvrdenia z nich vyrábal masti a tinktúry, ktoré pomáhali ľuďom so zdravotnými ťažkosťami.

Okresný súd v Trnave ho odsúdil za viac ako 11 kilogramov sušenej rastliny konopy, čo je približne 22-tisíc obvykle jednorazových dávok v hodnote 114-tisíc eur. Konopu si podľa rozsudku zadovažoval v okolí Dolných Zeleníc v období od 31. mája 2019 až do domovej prehliadky 16. januára 2021. Súd zdôraznil, že Josefa Šipoša nesúdil za výrobu mastí.

Na rozsudku boli prítomní aj politici

Obvinený v dva a pol hodinovej záverečnej reči spochybňoval posudok Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru. Súd v odôvodnení uviedol, že aj keď posudok nerobila osoba zapísaná v zozname znalcov, samotná organizácia je vedená ako znalecký ústav.

Prípad Josefa Šipoša v minulosti uvádzali ako príklad drakonického trestu aktivisti aj politici, ktorí sa zasadzovali o zníženie trestov za marihuanu. Aj na utorkovom pojednávaní a vyhlásení rozsudku boli prítomní predstavitelia niektorých politických strán.

Viac k témam: Marihuana, Prepadnutie majetku, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Josef Šipoš dostal za pestovanie marihuany 15 rokov väzenia, jeho dom prepadne štátu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Boj o Fond na podporu umenia. Na odmietnutie novely zákona vyzýva poslancov vyše 200 mimovládok

Fond na podporu umenia vznikol preto, aby nerozhodovali politici, ale odborníci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *