Home / SLOVENSKO / Kauzu Fatima bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej bude odznovu prejednávať súd v Žiline

Kauzu Fatima bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej bude odznovu prejednávať súd v Žiline

27.4.2023 (SITA.sk) – Dokazovanie v kauze známej ako Fatima, kde obžalobe čelí aj bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská, bude musieť byť vykonané odznovu.

Podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu SR sa totiž má prípadom zaoberať Okresný súd Žilina. Doteraz dokazovanie vo veci vykonával Okresný súd v Trnave. Obžalovaná však vo veci podala ústavnú sťažnosť.

Prípad poputuje na súd v Žiline

Najvyšší súd trestnú vec obžalovanej Moniky Jankovskej a spol. pre zločin vydierania spáchaný účastníctvom vo forme organizovania vedenú na Okresnom súde Trenčín tomuto súdu odňal a prikázal ju na rozhodnutie Okresnému súdu Žilina,“ uvádza sa v stanovisku súdu zverejnenom na sociálnej sieti.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Ústavný súd SR v náleze z 30. marca tohto roku skonštatoval, že Najvyšší súd SR pri rozhodnutí o presunutí trestnej veci známej ako Fatima týkajúcej sa bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej z Okresného súdu v Trenčíne na Okresný súd v Trnave porušil jej práva. ÚS SR preto uznesenie zrušil a vrátil najvyššiemu súdu na ďalšie konanie.

Pochybnosti o nestrannosti sudkyne

Monika Jankovská v ústavnej sťažnosti namietala porušenie práva na prejednanie veci zákonným sudcom, a tiež porušenia jej základného práva na prejednanie veci nezávislým a nestranným súdom. Dôvodom bolo, že napadnuté uznesenie vydal senát Najvyššieho súdu SR, ktorého súčasťou bola Ivetta Macejková.

Tá mala byť podľa Moniky Jankovskej z rozhodovania vylúčená. Podľa ústavného súdu, „ak vo veci sťažovateľky rozhodovala sudkyňa, u ktorej možno mať pochybnosti o jej nestrannosti, takýmto uznesením najvyššieho súdu došlo k porušeniu základných práv sťažovateľky„.

Najvyšší súd SR totiž ešte v roku 2021 odňal kauzu Fatima Okresnému súdu Trenčín a pridelil ju Okresnému súdu Trnava. Dôvodom bolo, že Monika Jankovská v minulosti pôsobila na trenčianskom súde ako sudkyňa.

Kauza Fatima sa týka vydierania svedka Michala Vidu. Ten pôvodne od roku 2015 hovoril o trestnej činnosti bývalej sudkyne a neskôr štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, Petra Vaska a ďalších ľudí. V roku 2018 však otočil a svoje výpovede úplne zmenil. Dôvodom podľa neho bolo, že Monika Jankovská a Peter Vasko sa mu vyhrážali dlhoročným väzením. Okrem Moniky Jankovskej a jej svata Petra V. je v tejto kauze obžalovaný aj bývalý funkcionár polície Róbert Krajmer.

Viac k témam: Kauza Fatima, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Kauzu Fatima bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej bude odznovu prejednávať súd v Žiline © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *