Home / SVET / Únia zriaďuje v Moldavsku civilnú misiu s cieľom „chrániť jeho bezpečnosť, územnú celistvosť a suverenitu“

Únia zriaďuje v Moldavsku civilnú misiu s cieľom „chrániť jeho bezpečnosť, územnú celistvosť a suverenitu“

24.4.2023 (SITA.sk) – Európska rada uviedla, že v Moldavsku zriadila civilnú misiu „na zvýšenie odolnosti bezpečnostného sektora krajiny“. Referuje o tom spravodajský web CNN.

Zameranie misie

Podľa pondelkového vyhlásenia Európskej rady budú niektoré oblasti zamerania zahŕňať krízový manažment, kybernetickú bezpečnosť a boj proti manipulácii so zahraničnými informáciami.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell uviedol, že Moldavsko je jedna z krajín, ktoré boli najviac postihnuté následkami ruskej invázie na Ukrajinu. „Sme svedkami rastúcich a pokračujúcich ruských pokusov destabilizovať Moldavsko hybridnými akciami,“ povedal Borrell.

„Dnes zvyšujeme podporu Moldavsku na ochranu jeho bezpečnosti, územnej celistvosti a suverenity. Nasadenie tejto novej misie je ďalším dôležitým politickým znakom podpory EÚ v súčasných zložitých podmienkach,“ dodal Borrell.

Zjednotená Európa

Moldavsko v januári formálne vyzvalo EÚ, aby v krajine rozmiestnila civilnú misiu. Civilné misie predstavujú nasadenie nevojenského personálu v krízovom prostredí, predovšetkým s cieľom budovania mieru. Môžu pokrývať široké spektrum činností, od policajného výcviku až po reformu súdnictva.

Poslanci Európskeho parlamentu minulý týždeň potvrdili svoj záväzok voči členstvu Moldavska v Európskej únii. V prijatom uznesení vtedy uviedli, že členstvo Moldavska v EÚ bude „geostrategickou investíciou do zjednotenej a silnej Európy“.

Viac k témam: Destabilizácia, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Únia zriaďuje v Moldavsku civilnú misiu s cieľom „chrániť jeho bezpečnosť, územnú celistvosť a suverenitu“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *