Home / SLOVENSKO / Hlas vyzýva Hegera, aby zastavil dobrodružnú politiku hazardu s bezpečnosťou vlastných občanov

Hlas vyzýva Hegera, aby zastavil dobrodružnú politiku hazardu s bezpečnosťou vlastných občanov

11.2.2023 (SITA.sk) – Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) vyzýva povereného premiéra Eduarda Hegera (OľaNO), aby okamžite zastavil dobrodružnú politiku hazardu s bezpečnosťou vlastných občanov. Heger podľa strany svojimi verejnými vyjadreniami v súvislosti s dodaním stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu pripomína zúfalého politika, ktorý sa snaží prekryť vlastné zlyhania doma pseudopísaním veľkých dejín v zahraničí.

Dve podmienky

„Je to zmes zúfalstva a falošného mesiášstva, ak Eduard Heger v prípade dodania stíhačiek odmieta rešpektovať dialóg s NATO a odmieta sa riadiť zákonmi vlastnej krajiny. Takáto spasiteľská politika posúva Slovensko bližšie ku vojnovému konfliktu a ohrozuje občanov Slovenskej republiky,“ uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Dodal, že zúfalí ľudia robia zúfalé činy a je nutné, aby sa Heger vrátil z tejto cesty rýchlo späť.

„Ak chce Ukrajine pomáhať, musí splniť dve podmienky – nesmie ohrozovať obranyschopnosť samotnej Slovenskej republiky a rozhodnutie musí byť súčasťou rozhodnutia na úrovni Európskej únie a NATO,“ zdôraznil Pellegrini. Podľa neho by stačilo, aby sa Heger inšpiroval postupom Poliakov, ktorí sa obrátili na NATO, pretože si uvedomujú všetky bezpečnostné riziká pre svoj štát.

Oficiálne stanovisko

Eduard Heger dnes v relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko povedal, že počká na oficiálne stanovisko ústavných právnikov k dodaniu stíhačiek MiG-29 Ukrajine, na základe ktorého bude ďalej postupovať. Ústavní právnici musia posúdiť, či má vláda v poverení na takýto krok kompetencie, alebo nie. Podľa neho rozhodnutie o poskytnutie vojenskej pomoci Ukrajine je autonómnym rozhodnutím každej krajiny a nie kolektívnym súhlasom spojencov v rámci NATO.

Zdôraznil, že prípadná dodávka stíhačiek MiG-29 Ukrajine by nijako neohrozila obranyschopnosť Slovenska, pretože tieto bojové lietadlá sú už mesiace vyradené, uzemnené a Slovensko na ne nemá náhradné diely. Opravovali ich ruskí technici, s ktorými už naša krajina nechce spolupracovať. Zároveň by sme za tento dar Ukrajine dostali peniaze z európskeho mierového nástroja. Tak tomu bolo aj v prípade darovania systému protivzdušnej obrany S-300.

„Za techniku, ktorú sme poslali Ukrajine, sme už dostali vyše 80 miliónov eur,“ povedal Heger.

Viac k témam: pomoc Ukrajine, Stíhačka MiG-29
Zdroj: SITA.sk – Hlas vyzýva Hegera, aby zastavil dobrodružnú politiku hazardu s bezpečnosťou vlastných občanov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Paradajs Photo Fest – Banská Štiavnica vstupuje na scénu medzinárodných fotografických festivalov

Paradajs Photo Fest je medzinárodný festival súčasnej fotografie a príbuzných médií, ktorý vypukne v Banskej Štiavnici 17. 5. 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *