Home / EKONOMIKA / Polícia na Ukrajine rozbila zločineckú organizáciu vyrábajúcu cigarety, štát obrala o miliardy hivrien

Polícia na Ukrajine rozbila zločineckú organizáciu vyrábajúcu cigarety, štát obrala o miliardy hivrien

24.10.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajinským orgánom sa v rámci prebiehajúcej série razií proti nelegálnemu trhu s tabakom podarilo zastaviť viacero prevádzok, ktoré svojou veľkosťou dosahovali objemy priemyselnej výroby.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Miliardové úniky na daniach

Vyšetrovacie orgány odhalili rozsiahle kriminálne aktivity, ktoré fungovali aj vďaka krytiu zamestnancov štátnej a miestnej správy a v čase vojny pripravovali štátny rozpočet o miliardy hrivien.

Najvýraznejším úlovkom bolo zariadenie v obci Žovti Vody v Dnepropetrovskej oblasti. Fabrika United Tobacco produkovala nelegálne tabakové výrobky v takom množstve, že len v roku 2022 ukrátila ukrajinskú štátnu kasu pre neodvedenú spotrebnú daň a ďalšie poplatky o 6,5 miliardy hrivien (asi 180 miliónov eur).

Podľa štúdie, ktorú realizovala organizácia Kantar v septembri 2021, až 15 % nelegálne predávaných tabakových výrobkov v krajine vyrobila práve spoločnosť United Tobacco.

„V septembri policajti definitívne zastavili kriminálne aktivity jednej známej tabakovej továrne v Žovtých Vodách. Zločinci zaplavili celý trh tabakom bez spotrebnej dane. Na zastavenie trestnej činnosti bol potrebný zásah prezidenta. Ale podarilo sa. A teraz bude trh s tabakom rýchlo vyvedený z tieňa,“ poznamenal predseda parlamentného výboru pre financie, dane a colnú politiku Danylo Hetmancev.

Výroba cigariet s falošnými kolkami

V rámci rozsiahlej operácie si ukrajinské orgány posvietili i na fabriku v Odese. V meste, ktoré vďaka svojej polohe predstavuje i dôležitý logistický uzol, odhalili nelegálnu výrobu známych značiek cigariet. Ako uviedol web epravda.com.ua s odvolaním sa na tlačovú službu ukrajinského Úradu pre hospodársku bezpečnosť, „výrobňa“ bola napojená na „kráľa pašovania“ Vadyma Alperina.

Jej činnosť bola dôkladne premyslená. Predstavitelia spoločnosti prostredníctvom podnikov, ktoré riadia, organizovali výrobu cigariet známych značiek s falošnými kolkami. Dosiaľ bolo zhabaných viac ako 1,2 milióna balení v trhovej hodnote 70 miliónov hrivien (takmer dva milióny eur).

Ukrajinské orgány v Odese skonfiškovali aj takmer 20 ton surového tabaku a zariadenia na hromadnú výrobu tabakových výrobkov, ktoré boli schopné produkovať až 3 000 cigariet za minútu, čo je viac ako dva milióny balení mesačne.

Napodobeniny svetoznámych značiek

Systematická činnosť proti pašovaniu a legalizácii nelegálnych príjmov vysoko postavených osôb a predstaviteľov „zločineckých elít“ priniesla výsledky i v meste Dnipro.

Ukrajinský štátny úrad pre vyšetrovanie v septembri informoval, že tam odhalil továreň v prenajatých priestoroch, ktoré patrili rodine niekdajšieho zástupcu šéfa regionálnej správy Dnepropetrovskej oblasti.

Paradoxom bolo, že tieto priestory „papierovo“ prešli na verejnoprospešnú organizáciu mesta Dnipro, ktoré dokonca platilo nájomné z prostriedkov mestského rozpočtu.

Veľkovýroba pôsobila pod krytím ukrajinských úradníkov, orgánov činných v trestnom konaní a daňových úradov. Podobne, ako v Odese, aj táto továreň vyrábala napodobeniny svetoznámych značiek, pričom jedna výrobná linka produkovala až 4-tisíc cigariet za minútu.

Tovar z tohto podniku bol distribuovaný nielen po celej Ukrajine, ale aj do zahraničia, predovšetkým do krajín Európskej únie.

Nárast nelegálneho obchodu s tabakom

Podľa údajov organizácie Kantar došlo v ostatných rokoch k nárastu nelegálneho obchodu s tabakovými výrobkami na Ukrajine, pričom v roku 2021 mal pripraviť štátny rozpočet o zhruba 15,5 miliardy hrivien, v prepočte viac ako 420 miliónov eur.

Americká obchodná komora na Ukrajine konštatuje, že situácia na trhu s tabakom i ďalším tovarom podliehajúcim spotrebnej dani sa stala komplikovanejšou počas totálnej vojny, keď došlo k obmedzeniu legálnej výroby a narušeniu logistiky.

Členské spoločnosti Americkej obchodnej komory však oceňujú zvýšenú aktivitu orgánov činných v trestnom konaní zameranú na boj proti nelegálnej výrobe tabakových výrobkov na Ukrajine.

Viac k témam: Mafia, nelegálna výroba cigariet, Zločinecká skupina
Zdroj: Webnoviny.sk – Polícia na Ukrajine rozbila zločineckú organizáciu vyrábajúcu cigarety, štát obrala o miliardy hivrien © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *