Home / SLOVENSKO / Bratislavský primátor Vallo sľubuje stovky nájomných bytov, chce napĺňať Koncepciu mestskej bytovej politiky

Bratislavský primátor Vallo sľubuje stovky nájomných bytov, chce napĺňať Koncepciu mestskej bytovej politiky

16.10.2022 (Webnoviny.sk) – Primátor Bratislavy Matúš Vallo sľubuje v prípade svojho opätovného zvolenia na post primátora zásadné zvýšenie dostupnosti nájomného bývania v hlavnom meste.

„Z novej mestskej výstavby získame spolu takmer 300 bytov,“ uviedol na sociálnej sieti s tým, že potenciál ďalšej výstavby na mestských pozemkoch je asi 860 bytov.

Rekonštrukcia mestských nehnuteľností

„Rekonštrukciou nehnuteľností v majetku mesta získame 140 nájomných bytov a cez verejné obstarávanie chceme získať 100 bytov,“ doplnil.

Zmenami územného plánu v prospech bývania môže mesto podľa Valla len v prvých dvoch fázach rozbehnutého projektu nadobudnúť až 1150 nových nájomných bytov.

Primátor chce v prípade úspechu v komunálnych voľbách spolu so svojim tímom napĺňať prijatú Koncepciu mestskej bytovej politiky.

„Staráme sa o existujúce byty, vďaka čomu tento rok spolu odovzdáme zhruba 100 bytov novým nájomcom. Aby sme ešte zvýšili počet mestských nájomných bytov, rekonštruujeme existujúce domy a objekty vo vlastníctve mesta,“ uviedol s tým, že byty sa usilujú získať aj na realitnom trhu.

Vlastné byty na mestských pozemkoch

Mesto má v pláne tiež stavať vlastné byty na mestských pozemkoch. „Projekty na Terchovskej a Muchovom námestí sú už vo vysokom štádiu rozpracovanosti. V lokalite Janíkov Dvor sme už zverejnili víťazný návrh z architektonickej súťaže a riešime model jeho financovania,“ poznamenal Vallo s tým, že dokopy tieto projekty predstavujú takmer 300 nových nájomných bytov v najbližších štyroch rokoch.

V rámci Koncepcie mestskej bytovej politiky začalo mesto spolupracovať s developermi na zvýšení dostupnosti bývania vrátane nájomného bývania.

„Kde to nie je v rozpore s verejným záujmom, developerom umožníme v starostlivo zvážených lokalitách zvýšiť podiel bývania na úkor administratívy či obchodných priestorov,“ vysvetlil s tým, že časť z týchto bytov následne developeri odovzdajú do vlastníctva mesta na účely nájomného bývania.

„Takto budeme postupne a systematicky zvyšovať počet nájomných bytov v Bratislave,“ doplnil.

Mestská nájomná agentúra

Ďalším Vallovým plánom je v prípade úspechu v komunálnych voľbách zriadenie mestskej nájomnej agentúry s cieľom ponúknuť bezpečný spôsob prenajímania bytov od súkromných vlastníkov a rozšíriť bytový fond mesta.

Prideliť chce tiež 40 percent bytových náhrad pre čakateľov bývajúcich v reštituovaných bytoch.

Viac k témam: Komunálne a župné voľby do VÚC 2022 na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislavský primátor Vallo sľubuje stovky nájomných bytov, chce napĺňať Koncepciu mestskej bytovej politiky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko podľa Galka dostáva len filtrované informácie od tajných služieb, Gašpar to označil za hoax (video)

Poslanec Gašpar chce všetkých ubezpečiť, že nie sme odstrčení niekde bokom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *