Home / SVET / Dátum korunovácie kráľa Karola III. je už známy, tento rok to nebude

Dátum korunovácie kráľa Karola III. je už známy, tento rok to nebude

11.10.2022 (Webnoviny.sk) – Korunovácia britského kráľa Karola III. sa uskutoční na budúci rok v sobotu 6. mája vo Westminsterskom opátstve. Oznámil to Buckinghamský palác, na ktorý sa odvoláva spravodajský portál BBC. Kráľovná manželka Camilla bude pri korunovácii s kráľom a ju tiež počas ceremónie korunujú.

Počas slávnostného obradu bude kráľ Karol III. pomazaný za panovníka a na hlavu mu položia korunu. Arcibiskup z Canterbury bude predsedať pomazaniu, požehnaniu a vysväteniu kráľa. Korunovácia kráľovnej manželky bude podobná, ale jednoduchšia.

Palác naznačil, že ceremónia bude spájať staroveké a moderné – bude mať „korene v dlhoročných tradíciách“, ale bude tiež „odzrkadľovať rolu panovníka dnes a pozerať sa do budúcnosti“.

Sedemdesiattriročný Karol III. sa stal kráľom po tom, ako v septembri zomrela jeho matka kráľovná Alžbeta II. Korunovácia bude predstavovať symbolickú oslavu jeho novej vlády. Bude to prvá korunovácia v Spojenom kráľovstve za takmer 70 rokov, keďže korunovácia Alžbety II. sa uskutočnila v júni 1953, a prvá od korunovácie Eduarda VII. v roku 1902, čo sa bude konať v sobotu.

Korunovácia Ažbety II. trvala takmer tri hodiny. Podľa zdrojov BBC z prostredia kráľovskej rodiny však budúcoročná ceremónia bude kratšia, rozmanitejšia a tiež s menším počtom hostí.

Fotogaléria: Kráľ Karol III.

Viac k témam: Buckinghamský palác, Korunovácia kráľa
Zdroj: Webnoviny.sk – Dátum korunovácie kráľa Karola III. je už známy, tento rok to nebude © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *