Home / SVET / Výkonnosť v oblasti inovácií sa naďalej zlepšuje, Slovensko je hlboko pod priemerom Európskej únie

Výkonnosť v oblasti inovácií sa naďalej zlepšuje, Slovensko je hlboko pod priemerom Európskej únie

22.9.2022 (Webnoviny.sk) – Inovačná výkonnosť Európskej únie (EÚ) vzrástla od roku 2015 približne o 10 percent. Vo štvrtkovej správe o tom informovala Európska komisia. Tá uviedla, že v porovnaní s vlaňajškom sa inovačná výkonnosť v tomto roku zlepšila v 19 členských štátoch EÚ a v ôsmich sa znížila.

Výkonnostné skupiny

Na základe výsledkov sa členské štáty delia do štyroch výkonnostných skupín – inovační lídri (výkon je nad 125 % priemeru EÚ), silní inovátori (100 % až 125 % priemeru EÚ), mierni inovátori (70 % až 100 % priemeru EÚ) a rozvíjajúci sa inovátori (pod 70 % priemeru EÚ).

Rozdelenie jednotlivých krajín

Najlepším hráčom v EÚ v tomto smere je naďalej Švédsko. Ďalšími lídrami v oblasti inovácií sú Belgicko, Dánsko, Fínsko a Holandsko. Do skupiny silných inovátorov patria Cyprus, Francúzsko, Írsko, Luxembursko, Nemecko a Rakúsko. Miernymi inovátormi sú Česko, Estónsko, Grécko, Litva, Malta, Portugalsko, Slovinsko, Španielsko a Taliansko. Slovensko patrí do skupiny rozvíjajúcich sa inovátorov spoločne s Bulharskom, Chorvátskom, Lotyšskom, Maďarskom, Poľskom a Rumunskom.

V porovnaní s priemerom EÚ majú globálni konkurenti ako Austrália, Kanada, Kórejská republika a Spojené štáty naďalej výkonnostnú výhodu oproti EÚ. Napriek tomu EÚ znížila rozdiel v porovnaní s týmito krajinami a od roku 2021 je v tomto smere lepšia ako Japonsko.

Viac k témam: Inovácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Výkonnosť v oblasti inovácií sa naďalej zlepšuje, Slovensko je hlboko pod priemerom Európskej únie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Južná Kórea a Spojené štáty spúšťajú pracovnú skupinu, ktorá bude blokovať nelegálny dovoz ropy do KĽDR

Obe krajiny sú znepokojené dodávaním ropy do KĽDR z Ruska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *