Home / SVET / Nikto neohrozoval Rusko a nikto okrem Ruska nevyhľadával vojnu, povedal Biden

Nikto neohrozoval Rusko a nikto okrem Ruska nevyhľadával vojnu, povedal Biden

21.9.2022 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Joe Biden sľúbil, že bude naďalej stáť pri Ukrajine a vystupovať proti ruskej agresii. Ako referuje spravodajský web CNN, učinil tak počas stredajšieho prejavu na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku.

Zvolili sme si slobodu

„Počas ostatného roka bol svet ťažko skúšaný a my sme neváhali. Zvolili sme si slobodu. Zvolili sme si suverenitu. Zvolili sme princípy, ku ktorým sa hlásia všetky strany charty OSN. Stáli sme pri Ukrajine,“ povedal Biden.

Dodal, že členovia OSN musia byť jednotní, čo sa týka vojny na Ukrajine rozpútanej Ruskom. „Ako vy, aj Spojené štáty chcú, aby sa táto vojna skončila za spravodlivých podmienok, a to takých, že sa nemôžete zmocniť územia iného národa násilím. Jediná krajina, ktorá tomu stojí v ceste, je Rusko. Ukrajina má rovnaké práva, aké patria každému suverénnemu národu. Budeme solidárni s Ukrajinou, budeme solidárni proti ruskej agresii,“ poznamenal.

Vojna, ktorú si vybral jeden muž

Šéf Bieleho domu zdôraznil, že ruské činy vrátane najnovšej čiastočnej mobilizácie, snáh o zorganizovanie falošných referend či jadrových hrozieb sú vo „významnom rozpore s chartou OSN“. „Tento svet by mal vidieť tieto poburujúce činy také, aké sú,“ dodal.

Biden hovorí, že invázia na Ukrajinu je „vojnou, ktorú si vybral jeden muž“. „Povedzme si na rovinu. Stály člen Bezpečnostnej rady OSN napadol svojho suseda a pokúsil sa vymazať suverénny štát z mapy. Rusko nehanebne porušilo základné princípy charty OSN,“ povedal a podotkol, že „nikto neohrozoval Rusko“ a „nikto okrem Ruska nevyhľadával konflikt“ na Ukrajine.

Odsúdenie vojny

V skutočnosti podľa Bidena ruský vodca popiera ukrajinskú štátnosť a dodal, že „teraz vidíme útoky na školy, železničné stanice, nemocnice, na centrá ukrajinskej histórie a kultúry“.

S odkazom na objavy masového pohrebiska Biden povedal: Táto vojna je o zániku práva Ukrajiny na existenciu ako štátu a práva Ukrajincov na existenciu ich národa. Nech ste ktokoľvek, kdekoľvek žijete, čomukoľvek veríte, z toho by vám mala stuhnúť krv v žilách. Preto sa 141 národov vo Valnom zhromaždení zišlo, aby jednoznačne odsúdili vojnu Ruska proti Ukrajine,“ skonštatoval Biden.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Nikto neohrozoval Rusko a nikto okrem Ruska nevyhľadával vojnu, povedal Biden © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *