Home / SVET / Eurokomisia podporí vyšetrovacie kapacity Medzinárodného trestného súdu miliónmi eur, prioritou sú zločiny na Ukrajine

Eurokomisia podporí vyšetrovacie kapacity Medzinárodného trestného súdu miliónmi eur, prioritou sú zločiny na Ukrajine

8.6.2022 (Webnoviny.sk) – Európska komisia (EK) v stredu v rámci Nástroja zahraničnej politiky spustila nový projekt v hodnote 7,25 milióna eur na podporu vyšetrovacích kapacít Medzinárodného trestného súdu (ICC). EK o tom informuje na svojej webstránke.

Projekt, ktorý počas návštevy Kyjeva ohlásil šéf európskej diplomacie Josep Borrell, je súčasťou snáh Európskej únie (EÚ) v globálnom boji proti beztrestnosti medzinárodných zločinov.

Hrubé porušovanie práva na Ukrajine

V prvom rade však pomôže ICC rozšíriť vyšetrovacie kapacity, aby dokázal reagovať na pokračujúce vyšetrovanie vojnových zločinov páchaných Ruskom na Ukrajine.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Európska únia je odhodlaná postaviť ruských predstaviteľov pred spravodlivosť za hrubé porušenia medzinárodného práva a medzinárodného humanitárneho práva na Ukrajine a bude aj naďalej podporovať vyšetrovania spustené ICC v krajine.

Zločiny musia byť potrestané

„Zločiny spáchané počas ruskej okupácie nesmú zostať nepotrestané. Vyšetrovania Medzinárodného trestného súdu sú kľúčové na zabezpečenie zodpovednosti a spravodlivosti za ohavné zločiny spáchané na Ukrajine,“ skonštatoval Borrell.

„Jedna vec je jasná – na to, aby tí, čo nesú zodpovednosť za zverstvá spáchané na Ukrajine, čelili spravodlivosti, je nevyhnutná celosvetová reakcia. Úzko spolupracujeme s Medzinárodným trestným súdom, aby sme zabezpečili, že páchatelia vojnových zločinov nezostanú nepotrestaní,“ dodal komisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Eurokomisia podporí vyšetrovacie kapacity Medzinárodného trestného súdu miliónmi eur, prioritou sú zločiny na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

Cieľ nie je jadrový.

Jeden komentár

  1. adamkratochvil

    je priznacne, ze tito proamerickí lokaji z EP nevyvijali ani raz taketo aktivity ak islo o likvidaciu celych suverennych statov za cele desiatky rokov americanmi, pri ktorych bolo zabitych niekolko milionov ludi – civilov…toto je ta vasa demokracia moja rozhodne nie je a preto s vami absolutne nesuhlasim….nečesť vasej praci z ustredneho vyboru zvaneho europsky parlament…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *