Home / EKONOMIKA / Turecko nemôže garantovať vývoz obilia z Ukrajiny, v Čiernom mori podľa šéfa ochodníkov s obilím nemá dostatočnú moc

Turecko nemôže garantovať vývoz obilia z Ukrajiny, v Čiernom mori podľa šéfa ochodníkov s obilím nemá dostatočnú moc

8.6.2022 (Webnoviny.sk) – Šéf ukrajinského združenia obchodníkov s obilím zavrhol úsilie Turecka o vyrokovanie dohody s Ruskom o obnovení exportu ukrajinského obilia. Ankara podľa neho postráda moc na to, aby bola garantom.

„Turecko nemá v Čiernom mori dostatočnú moc, aby zaručilo bezpečnosť nákladu a ukrajinských prístavov,“ vyjadril sa Serhij Ivaščenko z Ukrajinskej obilnej únie.

Mali by tam byť lode NATO

Ako tiež povedal, Ukrajina by uprednostnila, keby lode NATO vstúpili do Čierneho mora a slúžili ako garanti.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Ivaščenkovmu vyjadreniu predchádzali rokovania medzi Tureckom a Ruskom, ktoré diskutovali o vytvorení bezpečného námorného koridoru v Čiernom mori, aby mohla Ukrajina vyviezť obilie v čase eskalujúcej potravinovej krízy.

Odstránenie mín potrvá mesiace

Moskva tvrdí, že ukrajinské prístavy je potrebné odmínovať, aby bola možná bezpečná lodná doprava, a trvá na svojom práve kontrolovať prichádzajúce lode, či neprivážajú na Ukrajinu zbrane.

Ivaščenko tiež prízvukoval, že to boli Rusi, kto nastražil morské míny v oblasti, a ich odstránenie bude trvať tri až štyri mesiace.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, vývoz obilia
Zdroj: Webnoviny.sk – Turecko nemôže garantovať vývoz obilia z Ukrajiny, v Čiernom mori podľa šéfa ochodníkov s obilím nemá dostatočnú moc © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Jeden komentár

  1. adamkratochvil

    nech ma pan Boh netresce ale ten ukrajinsky blbecek nema ani potuchy, ze Turecko je clenom NATO…ak nechcu treba ich nabrat na špic…eto vsio…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *