Home / SVET / Ruský útok na divadlo v Mariupoľe bol smrteľnejší, ako sa odhadovalo a obetí je oveľa viac

Ruský útok na divadlo v Mariupoľe bol smrteľnejší, ako sa odhadovalo a obetí je oveľa viac

4.5.2022 (Webnoviny.sk) – Ruský útok na mariupoľské divadlo z polovice marca bol v skutočnosti oveľa smrteľnejší, ako sa pôvodne odhadovalo.

Zahynuli stovky ľudí

Vyšetrovanie agentúry AP našlo dôkazy, že v budove po ruskom bombardovaní zahynulo takmer 600 ľudí. Toto číslo je takmer dvojnásobok dosiaľ uvádzaného počtu obetí, pričom mnohí preživší uvádzajú ešte vyšší počet mŕtvych.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Ukrajinská vláda na začiatku odhadla, že v divadle zomrelo asi 300 ľudí, a následne začala vyšetrovanie vojnových zločinov. Vyšetrovanie AP tiež vyvracia ruské tvrdenia, že divadlo zbombardovali ukrajinské sily alebo slúžilo ako ukrajinská vojenská základňa.

Najväčší protiletecký kryt v meste

Nikto zo svedkov nevidel ukrajinských vojakov operujúcich vo vnútri budovy, ani nikto nepochyboval o tom, že divadlo bolo zničené pri presne namierenom ruskom vzdušnom útoku na divadlo, o ktorom všetci vedeli, že je to najväčší protiletecký kryt v meste.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Mariupoľ sa stal symbolom devastácie spôsobenej ruskými silami a odporu Ukrajiny. Osud mesta momentálne „visí na vlásku“ a úrady tvrdia, že počas ruského obliehania zahynulo zhruba 20-tisíc civilistov. Keďže Mariupoľ je odrezaný od sveta, mnohí sa obávajú, že bombardovanie divadla môže predznamenávať ďalšie vojnové zločiny, ktoré ešte neboli odhalené.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine: Mariupoľ (fotografie)

Viac k témam: Mariupoľ, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruský útok na divadlo v Mariupoľe bol smrteľnejší, ako sa odhadovalo a obetí je oveľa viac © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peskov potvrdil, že Rusko začalo sťahovať svoje mierové sily z Náhorného Karabachu

Rusko nasadilo niekoľko tisíc vojakov v Náhornom Karabachu v roku 2020 po vtedajšej eskalácii konfliktu Arménska a Azerbajdžanu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *