Home / SVET / Turecko spustilo novú ofenzívu proti Kurdom na severe Iraku, lietadlá zasiahli kryty či sklady munície

Turecko spustilo novú ofenzívu proti Kurdom na severe Iraku, lietadlá zasiahli kryty či sklady munície

18.4.2022 (Webnoviny.sk) – Turecko začalo novú pozemnú a vzdušnú cezhraničnú ofenzívu proti kurdským militantom v severnom Iraku. V pondelok ráno to oznámil turecký minister obrany Hulusi Akar. Vo videu zverejnenom na webstránke ministerstva uviedol, že ich lietadlá a delostrelectvo zaútočili na podozrivé ciele Strany kurdských pracujúcich (PKK) a jednotky komanda podporované vrtuľníkmi a bezpilotnými lietadlami sa potom presunuli do regiónu.

Lietadlá podľa Akara úspešne zasiahli úkryty, bunkre, jaskyne, tunely, sklady munície a veliteľstvo používané PKK. Ministerstvo obrany uviedlo, že nová ofenzíva, ktorú vykonali v spolupráci s „priateľmi a spojencami“, sa začala po tom, čo zistili, že sa militanti preskupujú a pripravujú na „rozsiahly útok“.

PKK vedie už takmer štyri desaťročia povstanie proti centrálnej vláde na prevažne kurdskom juhovýchode Turecka. Konflikt si od svojho vypuknutia v roku 1984 vyžiadal už desaťtisíce obetí. Turecko a jeho západní spojenci považujú PKK za teroristickú organizáciu. PKK má v severnom Iraku základne a z tohto územia útočí na Turecko. Na novú ofenzívu zatiaľ nereagovala s žiadnym vyhlásením.

Viac k témam: Kurdi, PKK Strana kurdských pracujúcich, Útok
Zdroj: Webnoviny.sk – Turecko spustilo novú ofenzívu proti Kurdom na severe Iraku, lietadlá zasiahli kryty či sklady munície © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké zbrane pre Ukrajinu už sú v Nemecku a Poľsku, medzi prvými dodávkami budú granáty

Spojené štáty americké chystajú dodať Kyjevu nový balík vojenskej podpory.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *