Home / SLOVENSKO / Vstup Švédska a Fínska do NATO by bol podľa europoslancov jasným odkazom do Ruska, Putin zjednotil štáty aliancie

Vstup Švédska a Fínska do NATO by bol podľa europoslancov jasným odkazom do Ruska, Putin zjednotil štáty aliancie

14.4.2022 (Webnoviny.sk) – Prípadný vstup Švédska a Fínska do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) by bol silným gestom a jasným odkazom do Ruska o tom, že tamojšiemu lídrovi sa neustupuje. Agentúre SITA to povedali slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP).

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Michal Wiezik (PS/RE) konštatuje, že Európa každým dňom od vypuknutia vojny na Ukrajine ukazuje svoju jednotu a stáva sa silnejšou. Vstupom Fínska a Švédska by sa európsky priestor stal o niečo viac bezpečnejším a zjednotenejším. „Vyslalo by to tiež politický signál, že Putinovi sa neustupuje,“ dodal.

NATO je zárukou bezpečnosti a stability

Podľa Eugena Jurzycu (SaS/ECR) udalosti na Ukrajine ukázali, že kolektívna ochrana demokratických štátov s trhovou ekonomikou sa oplatí a je „osudovo dôležitá“. Podľa europoslanca to vysiela signál o tom, že na kolektívne bránenom území sa dlhodobo oplatí pracovať, podnikať, investovať a žiť.

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD/S/D) tvrdí, že Putinovi sa podarilo zjednotiť štáty NATO, potvrdiť význam existencie aliancie tak, ako nikomu predtým. Pripomína, že NATO je zárukou bezpečnosti a stability.

„Zamedzuje tiež opätovnému rozpútavaniu starých konfliktov medzi niektorými jej členskými krajinami a predovšetkým odradzuje potenciálnych agresorov, bohužiaľ, na čele s nevyspytateľnou Ruskou federáciou, od realizácie akýchkoľvek imperiálnych ambícií voči jej členom,“ dodala.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Putin dosiahol opak

Ivan Štefanec (KDH/EPP) zdôraznil, že ruský prezident Vladimir Putin dosiahol pravý opak toho, čo zamýšľal. Rozširovanie NATO o serióznych partnerov preto považuje za dobrú správu nielen pre členov NATO, ale aj pre občanov oboch severských krajín.

Podpredseda EP Michal Šimečka (PS/RE) poukázal, že členstvo Fínska a Švédska v NATO bude obojstranne výhodné. „Obe krajiny získajú najsilnejšie možné bezpečnostné záruky, a NATO získa 55-tisíc profesionálnych vojakov a vojačiek, ako aj fínsky delostrelecký arzenál, ktorý je najväčší v západnej Európe,“ doplnil.

Vstupom Švédska a Fínska do NATO by aliancia podľa Martina Hojsíka (PS/RE) získala dve spoľahlivé partnerské krajiny a posilnila by sa tak európska bezpečnosť. „To, že Putin dosiahol pravý, opak je len dôkazom krátkozrakosti a od reality odtrhnutom uvažovaní ruského diktátora,“ pripomenul.

Krajiny by získali záruku spoločnej obrany

To, že obe severské krajiny uvažujú o vstupe do NATO ukazuje, že sa obávajú ruskej agresie. „Ak sa tieto krajiny predsa rozhodnú o členstvo v NATO, tak by som tento krok vítal. Sú to stabilní partneri a verím, že členovia aliancie by ich bez problémov prijali,“ tvrdí Vladimír Bilčík (Spolu/EPP).

Poslankyňa EP Miriam Lexmann (KDH/EPP) hovorí, že kolektívna obrana dostala pre vojnu na Ukrajine nový rozmer a stala sa témou dňa aj pre krajiny, ktoré chceli byť doposiaľ neutrálne. „Švédsko a Fínsko boli aj doposiaľ silnými partnermi NATO a prispievali k spoločnej európskej bezpečnosti, čo by sa vstupom sformalizovalo a sami by získali záruku spoločnej obrany,“ uzavrela.

Viac k témam: Europoslanci, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Vstup Švédska a Fínska do NATO by bol podľa europoslancov jasným odkazom do Ruska, Putin zjednotil štáty aliancie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Jeden komentár

  1. ja sa radsej nevyjadrim k slovenskym europoslancom na cele so Simeckom…oni nervedia o com melú…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *