Home / SLOVENSKO / Bratislavské Nové Mesto otvorilo Ukrajinsko-slovenský komunitný dom, utečenci v ňom nájdu dôležité služby (video)

Bratislavské Nové Mesto otvorilo Ukrajinsko-slovenský komunitný dom, utečenci v ňom nájdu dôležité služby (video)

13.4.2022 (Webnoviny.sk) – Bratislavské Nové Mesto otvára Ukrajinsko-slovenský komunitný dom vo svojom Komunitnom centre na Ovručskej ulici. Ako uviedol hovorca mestskej časti Marek Tettinger, slúžiť bude ako kontaktné miesto pre občanov Ukrajiny, ktorí na úteku pre vojnou našli dočasný domov v Bratislave.

„Vytvárame priestor pre ľudí z Ukrajiny, kde nájdu všetky dôležité služby – potrebnú radu, informácie, miesto, kde sa budú môcť stretávať, vymieňať si skúsenosti, tráviť čas v komunite, venovať sa spoločným aktivitám, aj s našou miestnou novomestskou komunitou,“ skonštatoval starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Trávenie voľného času

Komunitný dom bude zároveň priestorom, kde budú môcť v kolektíve a pri aktivitách tráviť čas ukrajinské mamičky s deťmi.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Na Slovensko prichádzajú prevažne matky s deťmi. Tie staršie sa už spoznávajú s novými spolužiakmi v našich základných školách. Prijali sme do nich už viac ako stovku školopovinných dievčat a chlapcov z Ukrajiny. Pre tie menšie budú slúžiť práve priestory nášho komunitného centra,“ vysvetlil starosta Kusý.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Pri zriadení Ukrajinsko-slovenského komunitného domu a jeho činnosti mestská časť spolupracuje s dobrovoľníkmi z občianskeho združenia Sme spolu, ktoré združuje Ukrajincov žijúcich na Slovensku.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Miesto na organizovanie akcií pre Ukrajincov

Združenie vytvorilo Koordinačné centrum pomoci utečencom Ukraine-Slovakia SOS, ktoré združuje viac ako 100 dobrovoľníkov, komunikuje s predstaviteľmi slovenských a ukrajinských orgánov, medzinárodnými organizáciami.

„Vďaka novému komunitnému centru máme miesto na organizovanie komunitných akcií a stretnutí zameranú na ukrajinských utečencov a ich integráciu,“ povedala predsedníčka združenia Ganna Shvachka, ktorá bude koordinovať činnosť komunitného domu.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Nové Mesto vyhlásilo verejnú zbierku

Nové Mesto pomáha utečencom z Ukrajiny od prvého dňa vojnového konfliktu. „Mestská časť vyhlásila veľkú verejnú zbierku potrebného materiálu, ktorú aktualizuje podľa potrieb. Občania môžu v rámci pomoci prispievať aj na transparentný účet,“ poznamenal Tettinger.

Samospráva pomáha ľuďom z Ukrajiny aj so zabezpečovaním dočasného ubytovania a školopovinné deti priebežne zaraďuje do vzdelávacieho procesu našich základných škôl, pričom ku dnešnému dňu ich je takmer 150.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislavské Nové Mesto otvorilo Ukrajinsko-slovenský komunitný dom, utečenci v ňom nájdu dôležité služby (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *