Home / SVET / Rada EÚ únie odsúdila agresivitu Ruska voči Ukrajine, Moskvu vyzvala na okamžitú deeskaláciu napätia

Rada EÚ únie odsúdila agresivitu Ruska voči Ukrajine, Moskvu vyzvala na okamžitú deeskaláciu napätia

25.1.2022 (Webnoviny.sk) – Európska bezpečnosť je nerozdeliteľná a akékoľvek výzvy voči nej ovplyvňujú bezpečnosť Európskej únie (EÚ) a jej členské štáty. Na svojej webstránke to uviedla Rada EÚ, ktorá vo svojich záveroch o európskej bezpečnostnej situácii odsúdila pokračujúce agresívne činy Ruska a hrozby voči Ukrajine.

Rusko draho zaplatí

Zároveň vyzvala Rusko, aby deeskalovalo situáciu, dodržiavalo medzinárodné právo a konštruktívne sa zapájalo do dialógu prostredníctvom zavedených medzinárodných mechanizmov.

Akákoľvek ďalšia vojenská agresia Ruska voči Ukrajine bude mať masívne dôsledky a vysokú cenu, zopakovala Rada postoj lídrov členských štátov z decembrového stretnutia Európskej rady.

 Mierové riešenia

„EÚ potvrdzuje svoju neochvejnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny a ďalších partnerov z východného susedstva v rámci ich medzinárodne uznaných hraníc a vyzýva Rusko, aby sa znovu konštruktívne zapojilo do existujúcich medzinárodných rámcov na udržateľné a mierové riešenie konfliktov,“ uvádza Rada vo svojom vyhlásení. Predstavy o „sférach vplyvu“ podľa nej v 21. storočí nemajú miesto.

Únia má podľa Rady jednotný postoj a stále silno spolupracuje a koordinuje so Spojenými štátmi, Organizáciou Severoatlantickej zmluvy (NATO), Ukrajinou a ďalšími partnerskými krajinami.

Posilňovanie odolnosti a reakčných schopností eurobloku a jeho blízkych partnerov je dôležité, a to aj v boji proti kybernetickým a hybridným útokom, manipulácii so zahraničnými informáciami a zasahovaniu.

Viac k témam: agresia, Bezpečnosť, Hybridné hrozby, Invázia, Kybernetické útoky
Zdroj: Webnoviny.sk – Rada EÚ únie odsúdila agresivitu Ruska voči Ukrajine, Moskvu vyzvala na okamžitú deeskaláciu napätia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *