Home / SLOVENSKO / Svetový deň lekárnikov: Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov

Svetový deň lekárnikov: Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov

22.9.2021 (Webnoviny.sk) – Už v sobotu 25. septembra si pripomenieme Svetový deň lekárnikov. Pri tejto príležitosti sa vo vybraných lekárňach budú konať informačno-vzdelávacie aktivity pre pacientov zamerané na prevenciu a edukáciu. Do projektu sa zapojilo viac ako 200 lekární na celom Slovensku a ich hlavným cieľom je poukázať na fakt, že lekárne nie sú len miestom predaja či výdaja liekov, ale najbližším miestom poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Pacientom, ktorí navštívia v týchto dňoch lekárne zmeria lekárnik tlak a pulz. Lekárnici budú s návštevníkmi lekární hovoriť aj o prevencii proti rakovine krčka maternice, o dôležitosti očkovania proti pneumokokom, rizikách nepravidelného srdcového rytmu a cievnej mozgovej príhode, ale aj o astme, chronickej obštrukčnej chorobe pľúc či správnych technikách inhalácie.

Každý rok v septembri si pripomíname Svetový deň lekárnikov. Najmä v ostatnom období, v čase pandémie si viac uvedomujeme význam toho povolania. Lekárnici sú totiž pacientom blízko nielen vďaka svojim lekárňam, ale aj vďaka radám a konzultáciám, ktoré im poskytujú. V niektorých krajinách ako napríklad Anglicko, ale aj Rakúsko či Francúzsko plnia lekárne aj vyššie poslanie. Sú miestom, kde poskytujú pacientom servis v podobe očkovania, alebo testovania na COVID-19.

Už počas tohoročného Svetového dňa lekárnikov sa vo viac ako 200 lekárňach uskutoční pilotný projekt prevencie a edukácie pacientov zameraný na vybrané ochorenia ako je astma, rakovina krčka maternice, fibrilácia predsiení, cievna mozgová príhoda či chronická obštrukčná choroba pľúc. Lekárnici pacientom odmerajú tlak a skontrolujú pulz, zamerajú sa na pravidelnosť srdcového rytmu a vysvetlia pacientom riziká fibrilácie predsiení, ktoré môžu súvisieť so vznikom cievnej mozgovej príhody.

Lekárnici budú s pacientami v lekárňach hovoriť aj o prevencii proti rakovine krčka maternice, o očkovaní, ktoré je účinnou prevenciou proti tomuto onkologickému ochoreniu. Rovnako budú hovoriť s pacientami aj o dôležitosti očkovania proti pneumokokom. Vďaka informačným materiálom edukujú pacientov o astme a správnych technikách inhalácie. Práve správna inhalácia je kľúčom k úspešnej liečbe astmy a iných pľúcnych ochorení. Žiaľ mnohí pacienti tieto techniky neovládajú, čím samotná liečba často zlyháva.

Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o niektorých ochoreniach alebo si zmerať tlak či pulz, navštívte stránku www.unipharma.sk a zistite, ktorá lekáreň v blízkosti vášho bydliska sa zapojila do Svetového dňa lekárnikov. Lekárnici vo vybraných lekárňach sú vám k dispozícii v dňoch 24. a 25. septembra a radi vám poskytnú užitočné informácie týkajúce sa prevencie a ochrany života a zdravia.

Generálnym partnerom projektu je spoločnosť Unipharma. Projekt podporili: Pfizer, Chiesi, MSD, Hartmann.

Informačný servis

Viac k témam: lekárne, lekárnici, PR, Svetový deň lekárnikov
Zdroj: Webnoviny.sk – Svetový deň lekárnikov: Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prestaňte šíriť strach, vyzval Korčok. Pellegrini sa odmieta dištancovať od vyjadrení Šutaja Eštoka o zatiahnutí Slovenska do vojny

Pellegrini sám na svojom facebookovom profile vyhlásil, že on chce byť prezidentom mieru a nie vojny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *