Home / SVET / V Rusku museli anulovať tisíce hlasovacích lístkov, rastie aj počet sťažností o narušení parlamentných volieb

V Rusku museli anulovať tisíce hlasovacích lístkov, rastie aj počet sťažností o narušení parlamentných volieb

19.9.2021 (Webnoviny.sk) – Počet sťažností ruských opozičných aktivistov, že sú na digitálnych platformách počas ruských parlamentných volieb, umlčiavaní, sa v nedeľu zvýšil.

Porušenie volebného zákona

Predsedníčka ruskej ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilova v sobotu tiež informovala, že viac ako 6 200 hlasovacích lístkov odovzdaných v ruských parlamentných voľbách v piatich regiónoch anulovali pre porušenie procedúry volieb. K porušeniam zákona patrilo aj to, že v urnách bolo viac hlasovacích lístkov, ako prišlo voličov.

Predseda ruskej komunistickej strany Gennadij Zjuganov v sobotu, ktorá bola druhým dňom trojdňových ruských volieb, vyhlásil, že jeho strana zaznamenala najmenej 44 prípadov porušenia volebného zákona. Komunisti požiadali o povolenia na konanie protestov na budúci týždeň po tom, ako sa parlamentné voľby v nedeľu skončia.

Volebná komisia sťažnosti odmietla

Ruská volebná komisia však sťažnosti odmietla a uviedla, že sú súčasťou dobre financovanej kampane zo zahraničia. Informuje o tom portál bbc.com.

Nezávislé ruské hnutie na ochranu práv voličov Golos, ktoré ruské úrady označili za „zahraničného agenta“, uviedlo, že zaznamenalo viac ako 2 750 správ o narušení volieb. Ruská volebná komisia však uviedla, že dostala len 137 správ o „nátlaku“ počas volieb.

Chýbajú pozorovatelia OBSE

Prvýkrát od roku 1993 nie sú na ruských voľbách prítomní pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre obmedzenia, ktoré prijali ruské úrady.

Očakáva, že strana Jednotné Rusko, ktorá je lojálna voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ľahko porazí trinásť ostatných strán zúčastňujúcich sa na voľbách.

Zdroj: Webnoviny.sk – V Rusku museli anulovať tisíce hlasovacích lístkov, rastie aj počet sťažností o narušení parlamentných volieb © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi pri útokoch na dedinu Očeretyne používajú aj chemické zbrane, tvrdí hovorca ukrajinskej skupiny síl

Dedina leží približne 50 kilometrov južne od mesta Časiv Jar.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *