Home / SLOVENSKO / Nový občiansky preukaz vám vydajú až po zosnímaní odtlačkov prstov, navrhuje ministerstvo vnútra

Nový občiansky preukaz vám vydajú až po zosnímaní odtlačkov prstov, navrhuje ministerstvo vnútra

9.8.2021 (Webnoviny.sk) – Osoby staršie ako 12 rokov by pri vybavovaní občianskych preukazov mali byť povinné nechať si nasnímať odtlačky prstov. Vyplýva to z predbežnej informácie k pripravovanej novele zákona o občianskych preukazoch, ktorú chystá rezort vnútra.

„Pripravovanou novelou zákona bude občan povinný podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov a uvedené bude mať aj vplyv na doterajšiu možnosť požiadať o vydanie občianskeho preukazu prostredníctvom portálu Ministerstva vnútra SR,“ uvádza ministerstvo s tým, že vydanie preukazu nebude možné bez osobnej prítomnosti občana.

Preukazy by tiež podľa rezortu mali byť po novom vybavené čipmi s takzvaným dvojitým rozhraním. Navrhované opatrenia sú podľa ministerstva dôsledkom prijatia nariadenia Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie o posilnení zabezpečenia preukazov totožnosti občanov. Novela by sa podľa rezortu vnútra do medzirezortného pripomienkového konania mala dostať v septembri.

Viac k témam: občiansky preukaz, odtlačky prstov
Zdroj: Webnoviny.sk – Nový občiansky preukaz vám vydajú až po zosnímaní odtlačkov prstov, navrhuje ministerstvo vnútra © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *