Home / EKONOMIKA / Gastro i cestovný ruch sa dočkajú finančnej injekcie, Doležalovo ministerstvo spustilo veľkú schému pomoci

Gastro i cestovný ruch sa dočkajú finančnej injekcie, Doležalovo ministerstvo spustilo veľkú schému pomoci

25.6.2021 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo dopravy spúšťa od piatka veľkú schému pomoci v hodnote 37,25 milióna eur určenú pre slovenský cestovný ruch a gastrosektor, ktoré výrazným spôsobom zasiahla pandémia koronavírusu. O pomoc môžu požiadať hlavne veľké firmy pôsobiace v oblasti cestovného ruchu, ktoré presiahnu limit 200-tisíc eur zo schémy de minimis.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Informoval o tom počas online diskusie minister dopravy Andrej Doležal, podľa ktorého doteraz platné výzvy boli limitované 200-tisíc eurami. Ako podotkol, práve veľká schéma pomoci dáva možnosť získať štátnu finančnú pomoc aj veľkým podnikom, ako sú napríklad aquaparky či kúpaliská.

Podmienka na získanie pomoci

Domáci cestovný ruch dostal od štátu už 220 miliónov eur. V rámci veľkej schémy pomoci teraz príde ďalších 37,25 milióna eur. Veľká schéma vychádza zo schémy pomoci de minimis. Podmienkou na získanie pomoci zostáva pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019.

Za rovnaké obdobie je možné požiadať o finančnú pomoc len v rámci jednej schémy, teda buď schémy pomoci de minimis, alebo schémy štátnej pomoci. V prípade veľkej schémy pomoci oproti malej schéme je rozdiel vo výške možných nekrytých fixných nákladov.

Kto môže zažiadať o pomoc?

Vo veľkej schéme budú môcť podniky požiadať o finančný príspevok maximálne do 70 percent nekrytých finančných nákladov. Pre malé a stredné podniky to bude hranica 90 percent.

Rovnako ako v malej schéme pomoci, tak aj vo veľkej schéme budú oprávnenými prijímateľmi prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, aquaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá či historické pamiatky.

Viac k témam: cestovný ruch, COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, finančná pomoc, gastrosektor, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Gastro i cestovný ruch sa dočkajú finančnej injekcie, Doležalovo ministerstvo spustilo veľkú schému pomoci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Biznis konferencia Empire Con 10 s novým dátumom a v novom šate

Dvojdňový prílev informácií zameraný na sales a leadership, má na svedomí úspešný slovenský networker David Zbojek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *