Home / EKONOMIKA / Z covidovej rozpočtovanej rezervy minula vláda viac ako miliardu eur, najdrahšia bola schéma pomoci

Z covidovej rozpočtovanej rezervy minula vláda viac ako miliardu eur, najdrahšia bola schéma pomoci

21.5.2021 (Webnoviny.sk) – Z rozpočtovanej sumy na boj s koronavírusom zatiaľ súčasná vláda v úvode tohto roka minula niečo vyše jednej miliardy eur, pričom najväčšia suma išla na schémy pomoci na zmiernenie negatívneho vplyvu COVID-19 vo výške 710,2 milióna eur.

Vyplýva to z údajov, ktoré agentúre SITA poskytlo tlačové oddelenie rezortu financií. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) pritom pred pár dňami na tlačovej konferencii skonštatoval, že doteraz nevie, na čo a či sa minula jedna miliarda eur určená na COVID-19 v aktuálnom štátnom rozpočte.

Milióny na udržanie zamestnanosti

Podľa Sulíkových slov schválili v rozpočte miliardovú rezervu, avšak bez určenia, len s tým, že prostriedky použijú na riešenie krízy. „Dodnes som však nevidel zoznam, ako sa tá miliarda eur minula,“ povedal Sulík v stredu na tlačovej konferencii.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Avšak agentúra SITA má k dispozícii od ministerstva financií podrobný rozpis, kam prostriedky smerovali a kedy. V rámci spomínanej viac ako 700-miliónovej schémy pomoci najviac prostriedkov smerovalo na pomoc na udržanie zamestnanosti, a to 500 miliónov eur.

Druhé najdrahšie boli antigénové testy

Hneď druhou „najdrahšou“ položkou na zozname sú po schémach pomoci opatrenia na zabránenie šírenia COVID-19 v sume 292,7 milióna eur. V rámci tejto kategórie dominovali antigénne testy so sumou 232,56 milióna eur.

Na treťom mieste skončilo očkovanie so sumou 53,4 milióna eur. Mimoriadny príplatok pre covid oddelenia vyšiel na 13,3 milióna eur, hospodárska mobilizácia 12,1 milióna eur a liečba ochorenia COVID-19 bola za 5,3 milióna eur. Všetky tieto prostriedky boli uvoľnené v rôznych dňoch v januári a vo februári tohto roka.

Viac k témam: antigénové testy, Ekonomické dopady koronavírusu, finančná pomoc, rozpočet
Zdroj: Webnoviny.sk – Z covidovej rozpočtovanej rezervy minula vláda viac ako miliardu eur, najdrahšia bola schéma pomoci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *