Home / EKONOMIKA / Európska komisia chce meniť zdaňovanie podnikov, cieľom je spoľahlivý a efektívnejší výber daní

Európska komisia chce meniť zdaňovanie podnikov, cieľom je spoľahlivý a efektívnejší výber daní

19.5.2021 (Webnoviny.sk) – Európska komisia prijala oznámenie o zdaňovaní podnikov v 21. storočí. Ako sa uvádza v oficiálnom stanovisku výkonného orgánu Európskej únie, cieľom je podporiť spoľahlivý, efektívny a spravodlivý systém zdaňovania podnikov v členských štátoch „európskej dvadsaťsedmičky“.

Oznámenie je súčasťou širšieho programu daňovej reformy EÚ na nadchádzajúce roky. Zohľadňuje sa v ňom pokrok dosiahnutý v rámci rokovaní skupiny G20/OECD o globálnej daňovej reforme.

Priaznivejšie podnikateľské prostredie

Ako sa píše v stanovisku, komisia do roku 2023 predloží nový rámec zdaňovania podnikov v EÚ, ktorým sa zníži administratívna záťaž, odstránia sa daňové prekážky a vytvorí sa priaznivejšie podnikateľské prostredie na jednotnom trhu.

Okrem reforiem dane z príjmov právnických osôb stanovených v oznámení komisia čoskoro predloží opatrenia na zabezpečenie spravodlivého zdaňovania v digitálnom hospodárstve. Komisia navrhne digitálnu daň, ktorá bude slúžiť ako vlastný zdroj EÚ.

Prenos daňových strát

Komisia taktiež odporúča členským štátom, aby podnikom umožnili prenos daňových strát aspoň do predchádzajúceho fiškálneho roka.

„Z toho budú mať prospech podniky, ktoré boli v rokoch pred pandémiou ziskové, čo im umožní kompenzovať svoje straty v rokoch 2020 a 2021 daňami, ktoré zaplatili pred rokom 2020. Toto opatrenie bude prínosom najmä pre malé a stredné podniky,“ uvádza sa v stanovisku Európskej komisie.

Viac k témam: dane, Európska komisia, podnikatelia
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska komisia chce meniť zdaňovanie podnikov, cieľom je spoľahlivý a efektívnejší výber daní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *