Home / SVET / NATO stojí pri Ukrajine, Stoltenberg varuje Rusko pred zhromažďovaním vojsk pri hraniciach

NATO stojí pri Ukrajine, Stoltenberg varuje Rusko pred zhromažďovaním vojsk pri hraniciach

13.4.2021 (Webnoviny.sk) – Generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg v utorok upozornil Moskvu, aby nezhromažďovala svoje vojská pozdĺž hranice s Ukrajinou, a zároveň vyslovil „neochvejnú“ podporu susedovi Ruska.

Na tlačovej konferencii s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom vyhlásil, že „NATO stojí pri Ukrajine“, a dodal, že ruské manévre sú „neoprávnené, nevysvetlené a hlboko znepokojujúce“.

Zabitých bolo niekoľko vojakov

Tieto komentáre prichádzajú uprostred prudkého porušovania prímeria na východe Ukrajiny, kde sú ruskí separatisti a ukrajinské sily v konflikte od anexie Krymu Moskvou v roku 2014.

„Rusko presunulo tisíce bojových jednotiek k ukrajinským hraniciam, čo je najväčšia masa ruských jednotiek od nezákonnej anexie Krymu v roku 2014. Za ostatné dni bolo na východe Ukrajiny zabitých niekoľko ukrajinských vojakov,“ uviedol Stoltenberg.

Tradičné ruské hry

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ešte začiatkom apríla poznamenal, že „vojenské cvičenia a možné provokácie pozdĺž hranice sú tradičné ruské hry“.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vtedy uviedol, že pohyb ruskej armády by nemal nikoho znepokojovať a pre nikoho nepredstavuje žiadnu hrozbu. „Ruská federácia presúva svoje ozbrojené sily na svojom území podľa vlastného uváženia,“ skonštatoval.

Viac k témam: hranice, ruská armáda, Rusko, Ukrajina, východná Ukrajina
Zdroj: Webnoviny.sk – NATO stojí pri Ukrajine, Stoltenberg varuje Rusko pred zhromažďovaním vojsk pri hraniciach © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

Ako referuje web news.sky.com, správy o smrti Ismaila Yusafa Baza priniesla izraelská armáda.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *