Home / SLOVENSKO / Vyšetrovateľ navrhol obžalovať bývalého generálneho prokurátora Trnku zo zneužívania právomoci

Vyšetrovateľ navrhol obžalovať bývalého generálneho prokurátora Trnku zo zneužívania právomoci

2.3.2021 (Webnoviny.sk) – Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) skončil vyšetrovanie zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, z ktorého obvinil bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Vyšetrovateľ podal návrh na podanie obžaloby na obvineného na Úrad špeciálnej prokuratúry. Obvinený mal tento zločin spáchať ako verejný činiteľ zneužitím svojej právomoci a to závažnejším spôsobom konania a po dlhšiu dobu. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

„Od osoby M. K. mal prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov na nahrávke mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávku mal ukrývať na viacerých miestach, namiesto toho, aby ju odovzdal orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedol Slivka. Podľa záverov vyšetrovateľa si tak nemal splniť povinnosť, ktorá mu vyplývala zo zákona. Konkrétne stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Bývalý generálny prokurátor je stíhaný v súvislosti s utajovaním nahrávky Gorila, ku ktorej mal mať prístup v rokoch 2007 až 2014. Dobroslav Trnka pôsobil vo funkcii generálneho prokurátora v rokoch 2004 až 2011.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v polovici februára nariadil, aby sa v kauze známej ako Glance House opäť viedlo trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s konaním bývalého generálneho prokurátora Dobroslava T. Ten v máji 2012 súhlasil s prevodom bytového domu Glance House v Bernolákove na londýnsku schránkovú spoločnosť CDI, hoci nehnuteľnosti boli zaistené prokurátorom v trestnom konaní v pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a bolo zakázané s nimi nakladať.

Viac k témam: generálny prokurátor, kauza Glance house, kauza Gorila
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyšetrovateľ navrhol obžalovať bývalého generálneho prokurátora Trnku zo zneužívania právomoci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

„Verejne aktívni veriaci občania“ spísali výzvu na podporu Korčoka, podpísali ju aj niektorí politici

Deklarujú, že Korčok nie je pre veriacich žiadnym strašiakom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *