Home / SLOVENSKO / Slovenskí záhradníci vytvorili iniciatívu, chcú podporiť záujem Slovákov o záhradkárčenie a domáce firmy

Slovenskí záhradníci vytvorili iniciatívu, chcú podporiť záujem Slovákov o záhradkárčenie a domáce firmy

2.3.2021 (Webnoviny.sk) – Ľudia po roku strávenom prevažne vo svojich domovoch čoraz viac objavujú krásy záhradkárčenia a skrášľovania svojich záhrad, terás aj balkónov. Záujem Slovákov o pestovanie vlastnej zeleniny, ovocia či byliniek vlani extrémne vzrástol. Na podporu vzťahu Slovákov k pôde, záhradkárčeniu a k domácim firmám vytvorili lokálne záhradné centrá unikátnu iniciatívu #slovenskizahradnici.

„Na Slovensku vlani vzrástol počet ľudí, ktorí objavili čaro záhradkárčenia, nielen na vidieku, ale aj vo väčších mestách. Zisťujú, že v záhrade nemusí byť iba trávnik a tuje, ale že záhradkárčenie ponúka možnosť tvoriť a zmysluplne oddychovať. Hitom sú napríklad vyvýšené záhony na pestovanie vlastnej zeleninky či ovocné stromy a kríky,“ hovorí Miroslav Horváth zo Záhradníctva Horváth v Ivanke pri Dunaji a dodáva: „V lokálnych záhradných centrách je osobný prístup k zákazníkovi veľmi dôležitý. Často poznáme zákazníkov po mene, poznáme prírodné podmienky kraja, kde pracujeme. Poradíme nielen skúseným záhradkárom, ale aj začiatočníkom. Odporučíme najvhodnejšie odrody rastlín, ako aj správne hnojivo a spôsob starostlivosti. Práve poradenstvom a osobným prístupom chceme podporiť vzťah ľudí k pôde, záhrade, pestovaniu vlastného ovocia a zeleniny.“

V slovenských záhradných centrách myslia aj na ľudí, ktorí nemajú na záhradu dostatok času. V ponuke sú čoraz častejšie zastúpené rezistentné odrody ovocia a druhy, ktoré vyžadujú minimálnu, prípadne žiadnu opateru, a tiež druhy, ktoré nemajú vyhradené nároky na stanovište.

Unikátna iniciatíva spája slovenských záhradníkov

Podporiť vzťah Slovákov k pôde, záhradkárčeniu a slovenským rodinným firmám je cieľom aj iniciatívy #slovenskizahradnici. Do novej platformy sa zapájajú desiatky lokálnych záhradných centier, domácich pestovateľov okrasných a úžitkových rastlín, i predajcov okrasných kameňov či substrátov.

„V lokálnych záhradných centrách pracujú rodiny, celé generácie pestovateľov a skúsených záhradníkov, ktorí poznajú pôdne a klimatické podmienky svojho kraja.  Aj preto vieme zákazníkom, často našim susedom, poradiť na mieru – akej odrode ovocného stromu sa bude v ich záhrade dariť, aké rastliny sú ideálne na skalničku či balkón. Osobné poradenstvo a vzťah k zákazníkom je služba, ktorú vo veľkých hobby marketoch nenájdete,“ hovorí majiteľ záhradného centra BEGA v Trnave Andrej Gajarský z iniciatívy #slovenskizahradnici.

Slovenské produkty tvoria dve tretiny

Ľudia návštevou slovenských záhradných centier podporujú aj domácich podnikateľov a ekonomiku. „U nás sa zákazník môže spoľahnúť, že viac ako dve tretiny ponuky sú od slovenských dodávateľov – rastliny, sadenice, mulčovacia kôra či okrasné kamene. Nákupom u nás podporujú sekundárne ďalších slovenských dodávateľov,“ dodáva spolumajiteľ záhradného centra Plantago vo Veľkom Bieli Milan Beutelhauser z iniciatívy #slovenskizahradnici. V lokálnych záhradných centrách pochádza od slovenských dodávateľov napríklad väčšina substrátov, mulčovacej kôry či okrasných kameňov, 80 % hnojív, 90 % ovocných drevín či 70 % okrasných drevín.

Malé záhradné centrá dbajú aj na ekologickejšiu prevádzku: „Keďže osobne poznáme potreby našich zákazníkov, vieme efektívnejšie objednávať tovar. Eliminujeme tak vyhadzovanie nesezónnych rastlín. Prispievame tak viac k trvalej udržateľnosti našich regiónov. Do nášho sortimentu sa snažíme v čo najväčšej miere presadzovať tovar, ktorý je na prírodnej báze,“ dopĺňa majiteľ záhradného centra Prorain z Nitry Martin Halmo z iniciatívy #slovenskizahradnici.

Unikátna online mapa záhradníkov

Slovenskí záhradníci v rámci iniciatívy predstavujú pre zákazníkov aj novú online platformu: www.slovenskizahradnici.sk. „Na webstránke nájdu zákazníci prehľadný zoznam a mapu zapojených a overených slovenských záhradných centier. Svoje najbližšie záhradníctvo nájdu rýchlo a jednoducho,“ uzatvára Martin Halmo. Iniciatíva bude zoznam zapojených záhradníctiev pravidelne aktualizovať.

Prečo nakupovať v lokálnych záhradníctvach?

Osobný prístup k zákazníkom
Komplexná ponuka pre úspešné pestovanie – od výberu rastlinky, substrátu, hnojiva až po starostlivosť
Odborné poradenstvo začínajúcim aj skúseným záhradkárom
Odbornosť a skúsenosť personálu – v záhradných centrách často pracujú generácie pestovateľov či celé rodiny
Lokálna dostupnosť  – blízkosť ku každému záhradkárovi
Spolupráca so skúsenými záhradnými architektmi a možnosť konzultácie priamo v záhradnom centre
Nadštandardné služby ako dovoz a výsadba objemnejších rastlín či možnosť úpravy celej záhrady
Viac ako dve tretiny produktov v ponuke lokálnych záhradníctiev pochádza od slovenských dodávateľov

Zdroj: Iniciatíva #slovenskizahradnici

Informačný servis

Viac k témam: lovenskizahradnici, PR, záhradkárčenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskí záhradníci vytvorili iniciatívu, chcú podporiť záujem Slovákov o záhradkárčenie a domáce firmy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *