Home / šport / Hokej / Potrestaní Rusi budú na MS v hokeji 2021 bez štátnej hymny, namiesto nej by chceli počúvať Kaťušu

Potrestaní Rusi budú na MS v hokeji 2021 bez štátnej hymny, namiesto nej by chceli počúvať Kaťušu

5.2.2021 (Webnoviny.sk) – Sovietska vojnová pieseň Kaťuša sa možno bude hrať namiesto štátnej hymny hokejistom Ruska na tohtoročných majstrovstvách sveta, ktoré sa budú konať od 21. mája do 6. júna 2021 v lotyšskej Rige. Informoval o tom web Championat.com s odvolaním sa na zdroj z Ruskej hokejovej federácie (FHR). Rusi by radi rovnakú možnosť prijali aj počas OH v Tokiu či ZOH 2022 v Pekingu.

„Ruskou hymnou bude Kaťuša. Technické detaily toho, ako to bude vyzerať, sa ešte upresnia. Bude to podobné ako počas ZOH 2018 v Pjongčangu,“ uviedol ruský zdroj.

Trest pre Rusov za doping

Počas ZOH 2018 potrestaným ruským športovcom hrali po víťazstvách namiesto ich vlastnej olympijskú hymnu. Ruskí hokejisti sa však po finálovom triumfe s Nemcami napriek zákazu rozhodli zaspievať svoju hymnu, hoci si vypočuli olympijskú.

Rusi v rokoch 2021 a 2022 nemôžu na vrcholných športových podujatiach štartovať pod svojou zástavou a na základe trestu platí aj zákaz hrať ich hymnu. Rusi pykajú za manipuláciu so vzorkami v antidopingovom laboratóriu v Moskve.

Hokejový šampionát bude v Lotyšsku

Pôvodne mal hokejový šampionát spoluorganizovať aj bieloruský Minsk, ale Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) mu toto právo odobrala pre obavy z bezpečnosti účastníkov a tiež na nátlak viacerých partnerov.

Rada IIHF iba pred troma dňami rozhodla o usporiadaní všetkých zápasov nasledujúceho turnaja v Lotyšsku. Pôvodne do úvahy ako náhrada za Minsk prichádzala aj Bratislava, ale funkcionári IIHF dali napokon prednosť konaniu šampionátu v jednom dejisku.

Slováci budú hrať proti Čechom aj Rusom

Základná B-skupina turnaja sa odohrá v Riga Arene, A-skupina aj so Slovákmi v Olympijskom športovom centre, ktoré bude hostiť aj dva štvrťfinálové súboje.

Slovensko sa predstaví v základnej skupine s Ruskom, Českom, Švédskom, Švajčiarskom, Dánskom, Veľkou Britániou a Bieloruskom.

Viac k témam: doping, LOH Letné olympijské hry 2020 v Tokiu, Majstrovstva sveta v hokeji, štátna hymna, ZOH Zimné olympijské hry 2022 Peking
Zdroj: Webnoviny.sk – Potrestaní Rusi budú na MS v hokeji 2021 bez štátnej hymny, namiesto nej by chceli počúvať Kaťušu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slafkovský vyrovnal tínedžerský rekord v Canadiens, bodoval aj Nemec (video)

Najvyťaženejším hráčom bol Erik Černák z Tampy Bay.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *