Home / SVET / USA sa dohodli s Ruskom na predĺžení jadrovej dohody, Korčok správu uvítal s nadšením

USA sa dohodli s Ruskom na predĺžení jadrovej dohody, Korčok správu uvítal s nadšením

5.2.2021 (Webnoviny.sk) – Slovensko víta dohodu medzi USA a Ruskou federáciou o predĺžení zmluvy New Start o ďalších päť rokov. Bilaterálna dohoda prispieva k strategickej stabilite medzi dvoma štátmi s najväčšími arzenálmi jadrových zbraní. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ SR).

„Predĺženie dohody o jadrových zbraniach New Start je dobrou správou pre globálnu, ako aj európsku bezpečnosť,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS).

Impulz pre ďalší dialóg

Ako dodal, dohodu medzi Spojenými štátmi a Ruskom vníma SR ako impulz pre pokračovanie dialógu o spôsoboch zlepšenia strategickej stability a o budúcich dohodách, ktoré by zahrňovali širšie spektrum zbraní a zapojili aj ďalšie štáty.

Korčok verí, že toto rozhodnutie pomôže nastaviť pozitívny tón aj pre nadchádzajúcu Hodnotiacu konferenciu Zmluvy o nešírení jadrových zbraní.

O zmluvu sa postaral Obama

Zmluva o znížení počtu strategických jadrových zbraní New Start bola podpísaná 8. apríla 2010 v Prahe americkým prezidentom Barackom Obamom a ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom s platnosťou na desať rokov od jej ratifikácie (5.február 2011).

Zmluvné strany sa však mohli dohodnúť na jej jednorazovom predĺžení o ďalších päť rokov. Zmluva stanovuje limity v počte jadrových zbraní a ich nosičov vo vojenských arzenáloch USA a Ruskej federácie. Súčasťou zmluvy je aj verifikačný režim.

Viac k témam: jadrová dohoda, jadrové zbrane
Zdroj: Webnoviny.sk – USA sa dohodli s Ruskom na predĺžení jadrovej dohody, Korčok správu uvítal s nadšením © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *