Home / SLOVENSKO / Centrum Košíc už zdobí vianočný strom, dominanta mesta má 60 rokov a úctyhodnú výšku

Centrum Košíc už zdobí vianočný strom, dominanta mesta má 60 rokov a úctyhodnú výšku

19.11.2020 (Webnoviny.sk) – Po štvorhodinovej ceste doviezli v stredu krátko popoludní do centra Košíc tohtoročný vianočný strom. Je ním jedľa biela z Ruskova, ktorá v tejto obci v okrese Košice – okolie rástla uplynulých 60 rokov.

Vianočný strom darovala mestu Košice rodina Kažimírovcov. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Fabian.

Museli ho skrátiť

„Pôvodne mal nový vianočný strom výšku 22 metrov. Po jeho nevyhnutnej úprave a osadení do špeciálnej šachty pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici sa jeho výška pohybuje na úrovni dvadsať metrov. Na preprave, úprave a ukotvení novej vianočnej dominanty Košíc sa podieľal 12-členný tím. Od výrubu až po jeho osadenie a ukotvenie uplynulo takmer sedem hodín,“ uviedol Fabian

Odborníci z Mestských lesov Košice, ktoré zabezpečujú vianočný strom pre Košičanov, vyberali aj tento rok z viacerých ihličnanov. Výber sa uskutočňuje v rámci vlastných mestských lesných porastov, ale aj na základe ponúk od súkromných osôb.

Dôležitým faktorom výberu je terén

Rozhodujúcim posudzovaným parametrom bola okrem výšky, celkovej kvality a vzhľadu stromu aj jeho dostupnosť pre ťažkú techniku, ktorá bola potrebná na zabezpečenie naloženia stromu a jeho prepravy do Košíc. Spomedzi viacerých posudzovaných stromov sa nakoniec ako najkrajšia a najvhodnejšia ukázala práve táto jedľa biela z čeľade borovicových, ktorá patrí medzi najvyššie stromy na Slovensku.

Košický vianočný strom rozsvietia 5. decembra, ale už tento týždeň začnú s inštaláciou tradičnej vianočnej výzdoby. O tom, či sa v meste uskutočnia Košické rozprávkové Vianoce a vianočné trhy sa vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu rozhodne v najbližších dňoch po rokovaniach s vedením Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach.

Viac k témam: vianočný stromček
Zdroj: Webnoviny.sk – Centrum Košíc už zdobí vianočný strom, dominanta mesta má 60 rokov a úctyhodnú výšku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *