Home / EKONOMIKA / Odborári nesúhlasia s predĺžením núdzového stavu, môže to mať vplyv na zamestnancov

Odborári nesúhlasia s predĺžením núdzového stavu, môže to mať vplyv na zamestnancov

12.11.2020 (Webnoviny.sk) – Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR zásadne nesúhlasí s predĺžením vyhláseného núdzového stavu o ďalších 45 dní. Tento krok nie je vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu na Slovensku podľa odborárov odôvodnený.

Podľa KOZ treba citlivo vnímať aj možné negatívne dôsledky predlžovania núdzového stavu na občanov, zamestnancov a zamestnávateľov.

Zásah do základných ľudských práv

Vyhlásený núdzový stav rozsiahlo zasahuje do základných ľudských práv a slobôd, medzi ktoré patrí aj sloboda zhromažďovania a združovania sa charakteristická pre odborársku činnosť. KOZ to uviedla v tlačovej správe.

Viac o téme: Koronavírus

„Predĺženie núdzového stavu môže mať negatívny vplyv a dopad na zamestnancov najmä preto, že umožňuje vláde prijímať legislatívne opatrenia v zrýchlenom konaní, čo má za následok, že sa k prijímanej legislatíve nemá možnosť vyjadriť odborná verejnosť ani sociálni partneri,“ upozorňujú odborári.

Legislatívne návrhy podľa odborárov často neprejdú ani medzirezortným pripomienkovým konaním, idú rovno na rokovanie vlády. „Samotné opatrenia sú známe až počas samotného rokovania vlády a nakoniec sú zrýchlene schvaľované v parlamente,“ tvrdí KOZ.

Prístup k zamestnaniu

Počas núdzového stavu môže vláda prijímať uznesenia, ktorými obmedzuje mobilitu obyvateľstva a ktoré zasahujú do osobných práv, čo môže podľa KOZ ovplyvniť aj prístup k zamestnaniu.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Zároveň v záujme ochrany verejného zdravia vydáva hlavný hygienik vyhlášky, ktorými priamo uzatvára prevádzky, čím obmedzuje ich činnosť, čo má priamy dosah aj na zamestnancov dotknutých prevádzok,“ dodali odborári.

Aktuálny núdzový stav sa na Slovensku predĺži o ďalších 45 dní, bude teda platiť do konca tohto roka. Po stredajšom rokovaní vlády to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Zároveň ozrejmila, že vláda v tejto súvislosti pripravuje zmenu ústavného zákona.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, núdzový stav
Zdroj: Webnoviny.sk – Odborári nesúhlasia s predĺžením núdzového stavu, môže to mať vplyv na zamestnancov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *