Home / SVET / Falklandy budú čoskoro úplne bez mín, poslednú zneškodnia počas slávnostného ceremoniálu

Falklandy budú čoskoro úplne bez mín, poslednú zneškodnia počas slávnostného ceremoniálu

10.11.2020 (Webnoviny.sk) – Britské ministerstvo zahraničia uviedlo, že na Falklandských ostrovoch sa čoskoro nebudú nachádzať žiadne míny. Toto zámorské územie Spojeného kráľovstva v Atlantickom oceáne juhovýchodne od pobrežia Argentíny, nazývané aj Malvíny, bolo v roku 1982 predmetom ozbrojeného konfliktu medzi Britániou a Argentínou.

Program skončí o tri roky skôr

Program odmínovania financovaný Spojeným kráľovstvom spustili v roku 2009 a skončí sa o tri roky skôr, ako bol pôvodný plán. Po dokončení programu nezostanú na Falklandských ostrovoch žiadne protipechotné míny.

„Náš záväzok zbaviť svet smrteľných mín nekončí tým, že sa nebudú nachádzať na našich územiach. Spojené kráľovstvo poskytne ďalších 36 miliónov libier (približne 40,3 milióna eur) na pokračovanie takýchto projektov po celom svete a ochranu nevinných civilistov,“ uviedla Wendy Mortonová, britská ministerka zodpovedná za Falklandy.

Zdemolojú ploty pri plážach

Finančné prostriedky tak pomôžu Afganistanu, Angole, Kambodži, Iraku, Laosu, Libanonu, Mjanmarsku, Somálsku, Sudánu, Južnému Sudánu, Srí Lanke, Vietnamu, Jemenu a Zimbabwe.

Ľudia na Falklandských ostrovoch zneškodnia poslednú mínu počas slávnostného ceremoniálu 14. novembra. Jeho súčasťou bude aj demolácia plotov, čím sa znova otvorí prístup na tamojšie pláže.

Argentína sa dodnes nevzdala nárokov na spomenuté súostrovie. Konflikt v roku 1982 si oficiálne vyžiadal životy 649 Argentínčanov a 255 britských vojakov.

Viac k témam: Falklandské ostrovy, míny
Zdroj: Webnoviny.sk – Falklandy budú čoskoro úplne bez mín, poslednú zneškodnia počas slávnostného ceremoniálu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *