Home / SLOVENSKO / Pozemky pod U. S. Steel patria obci Sokoľany a nie Košiciam, rozhodol Najvyšší súd

Pozemky pod U. S. Steel patria obci Sokoľany a nie Košiciam, rozhodol Najvyšší súd

9.11.2020 (Webnoviny.sk) – Najvyšší súd SR (NS SR) zmenil rozsudok Krajského súdu v Košiciach z 9. apríla tohto roka a potvrdil tak zákonnosť rozhodnutia správneho orgánu Okresného úradu Košice – okolie, že pozemky, na ktorých stojí oceliareň U. S. Steel Košice, nepatria mestu Košice ale obci Sokoľany. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

„Aktuálne senát v zákonom stanovenej lehote vyhotovuje písomné znenie rozsudku, ktorý bude cestou Krajského súdu v Košiciach doručovať účastníkom konania,” uviedla Važanová.

„Mesto Košice si počká na písomné vyhotovenie rozsudku a následne oznámime náš ďalší postup,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca mesta Košice Vladimír Fabián. Vyjadrenie starostu obce Sokoľany Františka Beregszásziho sa agentúre SITA pre jeho práceneschopnosť nepodarilo získať.

Dlhoročný spor o pozemky

Medzi obcou Sokoľany a mestom Košice trvá už takmer 22 rokov spor o územie, na ktorom postavili bývalé Východoslovenské železiarne a v súčasnosti na nich stojí oceliareň U. S. Steel Košice.

Ešte v roku 1997 obec Sokoľany na základe reštitučného zákona podala návrh na zmenu hraníc príslušného katastrálneho územia, v dôsledku čoho by k tejto obci bolo pričlenené územie s rozlohou približne 700 hektárov. Vo veci už bolo vydaných mnoho rozhodnutí na úrovni správneho orgánu aj súdov.

Sporná daň z nehnuteľnosti

Spoločnosť U. S. Steel Košice protestovala voči tomu, že v roku 2011 musela zaplatiť daň z nehnuteľnosti obci Sokoľany a zároveň spomínanú sumu dodatočne zaplatiť aj Košiciam.

Tie museli v marci na základe rozhodnutia Finančného riaditeľstva SR po podnete U. S. Steel vyplatenú daň v hodnote 940-tisíc oceliarskej spoločnosti vrátiť.

Viac k témam: rozsudok, spor o pozemky
Zdroj: Webnoviny.sk – Pozemky pod U. S. Steel patria obci Sokoľany a nie Košiciam, rozhodol Najvyšší súd © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa namiesto vyučovania h3kovali

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili. Do školy zavítali známi influenceri v rámci preventívneho projektu H3KNISA a na viacerých workshopoch v malých skupinkách debatovali na rôzne témy, o ktoré sa zaujímajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *