Home / SLOVENSKO / Kudla bol odsúdený za úkladnú vraždu, súd poslal údajného šéfa takáčovcov za mreže na 25 rokov

Kudla bol odsúdený za úkladnú vraždu, súd poslal údajného šéfa takáčovcov za mreže na 25 rokov

6.11.2020 (Webnoviny.sk) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici uznal obžalovaného Ľubomíra K. za vinného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy formou účastníctva.

Ako ďalej informovala agentúru SITA hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, súd údajnému šéfovi skupiny takáčovcov uložil trest odňatia slobody v trvaní 25 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia.

Pojednávanie sa začalo v júli

„Súd obžalovanému uložil ochranný dohľad v trvaní jedného roka ako aj povinnosť uhradiť nemajetkovú ujmu trom poškodeným spolu vo výške 45-tisíc eur. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa proti nemu odvolal, pričom rozhodne Najvyšší súd SR,“ doplnila hovorkyňa.

Hlavné pojednávanie s údajným šéfom skupiny takáčovcov Ľubomírom K. prezývaným Kudla sa začalo v júli tohto roka. Podľa obžaloby si v roku 2006 obžalovaný mal v Bratislave objednať u Igora S. fyzickú likvidáciu Romana Krajčiho za 3 mil. SKK (99 582 eur).

Samotnú vraždu vykonal Ľudovít S. streľbou na poškodeného v decembri 2006 v Prievidzi. Obhajkyňa obžalovaného Ľubomíra K. povedala, že považuje obžalobu prokurátora za nedôvodnú. „Obžalovaný popiera spáchanie skutku a v tomto smere budeme aj viesť obhajobu.“ povedala.

Pôvodne obžalovali dvoch ľudí

Ako uviedol v úvode hlavného pojednávania predseda senátu ŠTS, obžaloba prokurátora ÚŠP pre obzvlášť závažný zločin vraždy bola pôvodne podaná na dve osoby, ale u Igora S. bolo konanie zastavené, lebo zomrel.

Obžalovaný Ľubomír K. vo svojej výpovedi chronologicky objasnil záležitosti súvisiace so spoločnosťou Skipark Ružomberok a.s. a ďalšími osobami, ktoré boli zapojené do rôznych pôžičiek a prevodov pohľadávok, čo malo súvisieť so zavraždeným Krajčim.

Malo ísť o požičanie 35 miliónov SKK (1,162-tisíc eur) zo strany obžalovaného. Na ružomberskú spoločnosť bol v roku 2005 vyhlásený konkurz, ktorý bol v roku 2007 rozsudkom Najvyššieho súdu SR zrušený.

V konkurze mal obžalovaný spoločne s Krajčim postupovať v zhode, pričom Krajčiho vraj zaujímali financie a Ľubomíra K. majetok. Naplneniu ich dohody zabránila podľa obžalovaného smrť Krajčiho.

Kudla je stíhaný väzobne

„Smrť Romana Krajčiho mi vôbec nepomohla, jeho smrťou sa moja pozícia v konkurze vôbec nezlepšila a nedostal som sa ku stredisku, ako sa to snaží dokázať obžaloba. Naopak, dostal som sa do patovej situácie,“ uviedol obžalovaný. Podľa neho žiadne obchodné spory nikdy neriešil tým, že by dal niekoho zabiť.

Ľubomír K. je od jesene minulého roku, keď polícia podnikla akciu proti viacerým členom skupiny, stíhaný väzobne. Niektorých takáčovcov zadržala polícia začiatkom roku 2017.

Dobrovoľne sa vtedy na polícii prihlásil Ľubomír K., považovaný za nástupcu po prvotnom bossovi Jánovi Takáčovi, ktorého zavraždili v júli 2003. Kudla sa neskôr dostal z väzby na kauciu 100-tisíc eur.

Takáčovci

pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a v centre hlavného mesta od 90-tych rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické služby či herne. Neskôr začali pôsobiť aj na území Trnavského a Nitrianskeho kraja.

Po smrti zakladateľa skupiny Jána Takáča v júli 2003, zavraždení Róberta Pála a zastrelení Jozefa Surovčíka v Senci, sa stal údajným bosom skupiny práve Ľubomír K.

Popri skupinách sýkorovcov, piťovcov a svobodovcov boli takáčovci považovaní za najsilnejšiu skupinu operujúcu v rámci hlavného mesta.

Viac k témam: takáčovci, úkladná vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – Kudla bol odsúdený za úkladnú vraždu, súd poslal údajného šéfa takáčovcov za mreže na 25 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Paradajs Photo Fest – Banská Štiavnica vstupuje na scénu medzinárodných fotografických festivalov

Paradajs Photo Fest je medzinárodný festival súčasnej fotografie a príbuzných médií, ktorý vypukne v Banskej Štiavnici 17. 5. 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *