Home / SLOVENSKO / Fico: Prečo boli na celoplošnom testovaní nasadení vojaci bez súhlasu prezidentky Čaputovej?

Fico: Prečo boli na celoplošnom testovaní nasadení vojaci bez súhlasu prezidentky Čaputovej?

4.11.2020 (Webnoviny.sk) – Predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico adresoval prezidentke Zuzane Čaputovej list, v ktorom žiada o vysvetlenie nasadenia vojakov pri celoplošnom testovaní či zdravotnícku výpomoc bez jej súhlasu.

Využitie vojakov bez súhlasu

Fico to uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti. Využitie armády v núdzovom stave sa podľa neho udialo opakovane bez súhlasu a rozhodnutia prezidentky.

„S veľkým znepokojením konštatujem, že neexistuje ani návrh vlády, ktorý by Vás požiadal o využitie tejto právomoci, ani Vaše rozhodnutie,“ napísal Fico.

Hlavu štátu zároveň žiada o vysvetlenie toho, prečo „tolerovala porušovanie ústavných zákonov“, ku ktorému podľa neho došlo zo strany vlády a prečo nepristúpila k náprave stavu, ktorý, ako tvrdí Fico, nie je možné akceptovať a neexistuje naň žiadne rozumné vysvetlenie.

Núdzový stav

Núdzový stav vyhlásila vláda 30. septembra 2020. Dňa 9. októbra 2020 vláda uznesením uložila ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (OĽaNO) úlohu vyčleniť na základe požiadaviek ministra zdravotníctva na nevyhnutný čas denne do 1 500 príslušníkov ozbrojených síl.

Dňa 18. októbra 2020 prijala vláda ďalšie uznesenie, ktorým ministrovi obrany uložila úlohu vyčleniť do 8-tisíc príslušníkov ozbrojených síl na prípravu a vykonanie celoštátneho testovania obyvateľstva.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko aj Kanceláriu prezidentky SR.

Viac k témam: predseda strany Smer-SD, prezident Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Fico: Prečo boli na celoplošnom testovaní nasadení vojaci bez súhlasu prezidentky Čaputovej? © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *