Home / EKONOMIKA / Pandemický rodičovský príspevok bude končiť. Ministerstvo práce upozorňuje, že škôlky sú otvorené

Pandemický rodičovský príspevok bude končiť. Ministerstvo práce upozorňuje, že škôlky sú otvorené

30.9.2020 (Webnoviny.sk) – Rodičom od 15. októbra tohto roka zanikne nárok na tzv. pandemický rodičovský príspevok. V stredu o tom rozhodla vláda. Túto dávku štát poskytuje rodičom vtedy, ak ich dieťa počas koronakrízy dovŕšilo tri roky alebo šesť rokov, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom.

Ukončenie vyplácania pandemického rodičovského príspevku ministerstvo práce a sociálnych vecí zdôvodňuje tým, že školské a predškolské zariadenia opätovne fungujú. „Pominuli dôvody, pre ktoré by si tieto oprávnené osoby nemohli zabezpečiť príjem vlastným pričinením,“ tvrdí rezort práce a sociálnych vecí.

Pre karanténu ochranný príspevok

U člena domácnosti, ktorý má príslušným úradom verejného zdravotníctva nariadenú karanténu, sa podľa schválenej novely nariadenia vlády nebudú v čase krízovej situácie uplatňovať ustanovenia o znižovaní dávky v hmotnej núdzi pre neúčasť na požadovaných aktivitách.

„V praxi sa množia prípady, kedy sa osoby nezúčastňujú menších obecných služieb a ako dôvod uvádzajú karanténu,“ upozorňuje ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Dôvodom poskytovania ochranného príspevku členovi domácnosti, ktorý nemôže vykonávať činnosti podmieňujúce vznik nároku na aktivačný príspevok, bude aj nariadenie karanténneho opatrenia alebo izolácie regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

Prídavok na dieťa ako preddavok

Rezort práce a sociálnych vecí tiež upravuje ustanovenie, podľa ktorého v čase krízovej situácie môže úrad práce priznať a vyplácať preddavkovo prídavok na dieťa, príplatok k prídavku na dieťa, rodičovský príspevok, príspevok na starostlivosť o dieťa, príspevok na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, pomoc v hmotnej núdzi, osobitný príspevok a náhradné výživné, ak z objektívnych dôvodov nemôže posúdiť splnenie podmienok nároku.

„Pokiaľ pominuli objektívne dôvody, pre ktoré sa poskytoval preddavok, nárok na dávku sa prehodnotí,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Pandémia, rodičovský príspevok
Zdroj: Webnoviny.sk – Pandemický rodičovský príspevok bude končiť. Ministerstvo práce upozorňuje, že škôlky sú otvorené © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *