Home / SLOVENSKO / Navštevujete kostol v červenom okrese? Pozor si dajte na sedenie a nesmie sa ani spievať

Navštevujete kostol v červenom okrese? Pozor si dajte na sedenie a nesmie sa ani spievať

27.9.2020 (Webnoviny.sk) – V kostoloch, ktoré sú v červených COVID-19 okresoch, platí pri bohoslužbách povinnosť šachovnicového sedenia, nemá sa spievať a nemajú sa používať ani spoločné modlitebníky, spevníky a sväteničky.

Prijímanie sa podáva výlučne na ruku. Informovala o tom Konferencia biskupov Slovenska s tým, že ide o dohodu odborníkov z ministerstva zdravotníctva, Úradu verejného zdravotníctva SR a zástupcov cirkví pôsobiacich na Slovensku.

Spievať nesmú ani v oranžových zónach

V kostoloch naďalej platia aj skôr prijaté opatrenia, ako povinnosť dezinfikovať si ruky pri vstupe alebo nosenie rúšok. Medzi červené okresy pre vysoký počet ochorení COVID-19 patrí aktuálne celá Bratislava, Dolný Kubín, Komárno, Michalovce, Námestovo, Nitra, Senec, Skalica, Snina, Sobrance, Stará Ľubovňa, Trenčín, Trnava, Tvrdošín a Veľký Krtíš.

Šachovnicové sedenie a obmedzenie spevov platí aj v kostoloch, ktoré sa nachádzajú v oranžových okresoch. Zbory v nich môžu spievať v rúškach alebo pri dodržaní dvojmetrových odstupov.

Špeciálne opatrenia pre kostoly nie sú

Regionálne úrady verejného zdravotníctva väčšinou nevydávajú špeciálne opatrenia pre kostoly a konanie bohoslužieb. Regionálny hygienik v Trnave Tomáš Hauko nariadil všetkým cirkvám a ich predstaviteľom v okrese Trnava prijatie takých opatrení, aby sa minimalizovala možnosť šírenia nového koronavírusu pri organizovaní cirkevných akcií a obradov.

V sobotu 26. septembra pribudlo na Slovensku 478 infikovaných koronavírusom. Počet ľudí nakazených vírusom SARS-CoV-2 tak na Slovensku stúpol na 9 078.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, Koronavírus, kostoly
Zdroj: Webnoviny.sk – Navštevujete kostol v červenom okrese? Pozor si dajte na sedenie a nesmie sa ani spievať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *