Home / SVET / Navaľného prepustili z nemocnice, veľkému Putinovmu kritikovi však stále hrozia trvalé následky

Navaľného prepustili z nemocnice, veľkému Putinovmu kritikovi však stále hrozia trvalé následky

23.9.2020 (Webnoviny.sk) – Nemecká nemocnica, v ktorej sa liečil ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, v stredu informovala, že jeho stav sa zlepšil natoľko, že ho mohli prepustiť.

Štyridsaťštyriročný kritik ruského prezidenta Vladimira Putina strávil v berlínskej nemocnici Charité 32 dní, pričom 24 z nich bol na oddelení intenzívnej starostlivosti.

Ošetrujúci lekári v súvislosti s jeho prepustením z nemocničnej starostlivosti zároveň naznačili, že na základe jeho progresu je možné jeho úplné zotavenie z otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok, no je podľa nich ešte príliš predčasné odhadovať potenciálne dlhodobé následky.

Mohli ho otráviť už v hoteli

Navaľnyj v nemocnici skončil po tom, ako mu 20. augusta počas letu z Tomska do Moskvy prišlo zle. Lietadlo, ktorým cestoval, muselo následne núdzovo pristáť v sibírskom Omsku, kde ho hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti.

O dva dni neskôr ho lietadlom previezli do nemocnice Charité v Berlíne. Tam bol vyše týždňa v umelom spánku, zatiaľ čo mu podávali protilátku. Minulý týždeň sa jeho stav zlepšil a mohli ho odpojiť aj od umelej pľúcnej ventilácie. Odvtedy už Navaľnyj zverejnil viacero fotografií z nemocnice a priebežne informuje o svojom zotavovaní.

Prítomnosť novičoku, ktorý vyrábala armáda Sovietskeho zväzu na konci studenej vojny, v Navaľného tele potvrdilo laboratórium nemeckej armády a neskôr aj špecializované laboratóriá vo Francúzsku a Švédsku. Podľa Navaľného spolupracovníkov ho pravdepodobne otrávili v hoteli v Tomsku, kde v jeho izbe našli fľašu na vodu so stopami spomenutej látky.

Ruské laboratóriá nič nenašli

Kremeľ však opakovane tvrdí, že ruské laboratóriá ani nemocnica v Omsku nenašli žiadne náznaky otravy.

Novičokom sa predvlani pokúsili v Anglicku otráviť aj bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Ešte v roku 2006 vo Veľkej Británii zavraždili ďalšieho bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka. Zomrel po tom, ako sa na stretnutí v Londýne napil čaju s obsahom rádioaktívneho polónia-210.

Litvinenko okrem iného napísal knihu o tom, že za útokmi na ruské obytné domy v septembri 1999, pri ktorých zahynulo 293 ľudí, neboli v skutočnosti teroristi, ale ruská tajná služba a samotný prezident Ruska Vladimir Putin, ktorý si nimi chcel pripraviť pôdu na neskoršiu vojnu v Čečensku.

Viac k témam: novičok, otrava
Zdroj: Webnoviny.sk – Navaľného prepustili z nemocnice, veľkému Putinovmu kritikovi však stále hrozia trvalé následky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Brusel posiela Ukrajine druhú tranžu makrofinančnej pomoci. Kyjev dostane 1,5 miliardy eur

Štvorročný nástroj pre Ukrajinu Európska únia schválila vo februári.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *