Home / EKONOMIKA / Poisťovníctvo / Sociálna poisťovňa využila na vyplácanie dôchodkov takmer deväťsto miliónov eur z iných fondov

Sociálna poisťovňa využila na vyplácanie dôchodkov takmer deväťsto miliónov eur z iných fondov

15.9.2020 (Webnoviny.sk) – Na vyplácanie starobných a predčasných starobných dôchodkov využila Sociálna poisťovňa v prvom polroku tohto roka 895 miliónov eur z prebytkov iných fondov sociálneho poistenia. Výdavky fondu starobného poistenia boli totiž za šesť mesiacov tohto roka o 676,5 milióna eur vyššie ako príjmy tohto fondu.

Nedostatok prostriedkov na výplatu starobných a predčasných starobných penzií poisťovňa vykryla sumou 405 miliónov eur z rezervného fondu solidarity, ďalších 310 miliónov eur smerovalo na starobné a predčasné starobné dôchodky z fondu invalidného poistenia. Vyplýva to zo správy o hospodárení Sociálnej poisťovne ku koncu júna tohto roka.

Pomohol aj fond poistenia v nezamestnanosti

Čiastkou 115 miliónov eur starobnému fondu pomohol v prvom polroku tohto roka fond poistenia v nezamestnanosti, sumou 55 miliónov eur fond úrazového poistenia a zvyšných 10 miliónov eur tvorila výpomoc z prebytkového fondu garančného poistenia.

Takmer 181 miliónov eur zostalo vo fonde starobného poistenia ako prebytok z minulého roka.

Výdavky fondu boli vyššie než príjmy

Výdavky fondu starobného poistenia, z ktorého Sociálna poisťovňa vypláca starobné a predčasné starobné penzie, za šesť mesiacov tohto roka dosiahli 3,31 miliardy eur. Príjmy tohto fondu však boli len na úrovni 2,63 miliardy eur.

Poisťovňa tak musela rovnako ako v predošlých rokoch vykrývať výdavky na starobné a predčasné starobné dôchodky aj z príjmov z odvodov, ktoré boli pôvodne určené na vyplácanie invalidných dôchodkov, dávok v nezamestnanosti, úrazových, či garančných dávok.

Viac k témam: invalidný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, starobný dôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk – Sociálna poisťovňa využila na vyplácanie dôchodkov takmer deväťsto miliónov eur z iných fondov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poberáte dôchodok a žijete mimo Slovenska? Nezabudnite na povinnosť voči Sociálnej poisťovni

Poberatelia dôchodkov zo Sociálnej poisťovne žijúci v Českej republike túto povinnosť nemajú, Sociálna poisťovňa a Česká správa sociálneho zabezpečenia si údaje vymieňajú elektronicky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *