Home / SVET / Grécko privítalo návrat tureckej prieskumnej lode do prístavu a signalizuje záujem rokovať

Grécko privítalo návrat tureckej prieskumnej lode do prístavu a signalizuje záujem rokovať

13.9.2020 (Webnoviny.sk) – Grécky premiér privítal návrat tureckej prieskumnej lode do prístavu po tom, ako jej misia vyvolala medzi krajinami spor o práva na energetický prieskum vo východnom Stredozemnom mori. Kyriakos Mitsotakis je podľa vlastných slov pripravený obnoviť viaznuce rokovania o možných ložiskách ropy a plynu.

Turecko sa nevzdáva svojich práv

Krajiny sa tak podľa agentúry AP zrejme po týždňoch agresívnych slovných výmen a obáv z ozbrojeného konfliktu prikláňajú k diskusiám.

Turecké prieskumné plavidlo Oruc Reis sa po viac ako mesiaci vrátilo do prístavu v Antalyi. Minister obrany Hulusi Akar pre štátnu agentúru Anadolu povedal, že to však neznamená, že by sa Turecko vzdávalo svojich práv, informuje agentúra AFP. Krajina podľa neho podporuje mier a dialóg – v prípade, že budú naplnené ich „želania a požiadavky„.

Toto je pozitívny prvý krok,“ povedal Mitsotakis novinárom v Solúne, pričom dodal, že ak uvidia náznaky „deeskalácie v praxi„, bude prvý, kto si sadne k rokovaciemu stolu.

Diplomacia delových člnov

Napätie medzi Gréckom a Tureckom sa vystupňovalo po tom, ako Ankara vyslala prieskumné plavidlo Oruc Reis, aby hľadalo ložiská plynu a ropy. Prieskum však zasahuje do vôd, na ktoré si Grécko a Cyprus nárokujú výlučné ekonomické práva. Grécko a Cyprus obviňujú Turecko z porušovania medzinárodného práva a „diplomacie delových člnov„.

Turecko trvá na tom, že obraňuje svoje práva a práva tureckých Cyperčanov na ich spravodlivý podiel na potenciálnych ložiskách plynu v oblasti. Všetky strany pritom v oblasti nasadili vzdušné aj námorné sily, aby zdôraznili svoje nároky.

Rokovania medzi Gréckom a Tureckom o tejto téme sa naposledy konali ešte v roku 2016.

Viac k témam: konflikt, Turecko
Zdroj: Webnoviny.sk – Grécko privítalo návrat tureckej prieskumnej lode do prístavu a signalizuje záujem rokovať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *