Home / SVET / Trump vedel, že koronavírus je smrteľnejší ako chrípka. Situáciu údajne zámerne zľahčoval

Trump vedel, že koronavírus je smrteľnejší ako chrípka. Situáciu údajne zámerne zľahčoval

10.9.2020 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump vedel, že COVID-19 je smrteľnejší ako chrípka už predtým, ako ochorenie zasiahlo Spojené štáty, no rozhodol sa krízu zľahčovať. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že toto odhalenie prináša nová kniha novinára Boba Woodwarda. Rešpektovaný žurnalista, ktorý sa podieľal na zverejnení škandálu Watergate, sa s Trumpom 18-krát zhováral medzi decembrom a júlom.

Trump sa ešte pred prvým americkým úmrtím na COVID-19 vyjadril, že je to „smrtiaca vec“ a poznamenal, že sa chce vyhnúť vyvolaniu paniky. Od začiatku pandémie pritom už v Spojených štátoch podľa oficiálnych údajov ochoreniu podľahlo vyše 190-tisíc ľudí.

Hrozbu chcel stále zľahčovať

Ukážky z knihy Rage, ktorá by sa mala dostať na trh 15. septembra, v stredu zverejnili viaceré americké médiá. Okrem prezidentových vyjadrení na adresu pandémie, to boli aj komentáre k rasovým otázkam a iným témam.

Spolu s ukážkami textu pritom zverejnili aj nahrávku z rozhovoru, v ktorej Trump hovorí, že hrozbu vírusu „vždy chcel zľahčiť“, aby nevyvolal paniku. Vyjadril sa tak niekoľko dní po tom, ako Biely dom v súvislosti s pandémiou vyhlásil výnimočný stav.

Politická vražda na objednávku

Zatiaľ čo 7. februára rozprával Woodwardovi o tom, že koronavírus je nebezpečný, pretože sa prenáša vzduchom a tiež, že je smrteľnejší ako ťažká chrípka, verejne v tom istom mesiaci tvrdil, že vírus je pod kontrolou, počet prípadov čoskoro klesne na nulu a tiež, že chrípka je nebezpečnejšia. Desiateho marca tiež vyzval ľudí, aby boli pokojní, pretože „to zmizne“.

Prezident v reakcii označil Woodwardovu knihu za „politickú vraždu na objednávku“ a jeho hovorkyňa Kayleigh McEnanyová zase novinárom tvrdila, že „prezident nikdy nezľahčoval vírus“ a „vždy ho bral vážne“.

Viac k témam: aféra Watergate, Bob Woodward, kniha, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump vedel, že koronavírus je smrteľnejší ako chrípka. Situáciu údajne zámerne zľahčoval © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup smerom ku Kosťantynivke, Kramatorsku a Sloviansku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *