Home / SVET / Europoslankyňu Lexmann znepokojil prejav extrémizmu počas zaistenia Chovanca v Belgicku

Europoslankyňu Lexmann znepokojil prejav extrémizmu počas zaistenia Chovanca v Belgicku

4.9.2020 (Webnoviny.sk) – Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) iniciovala výzvu Európskej komisii (EK), aby dohliadla na urýchlené a riadne prešetrenie prípadu tragickej smrti Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku. V tlačovej správe o tom informoval Peter Kravčák z kancelárie europoslankyne.

„Sme pobúrení bezprecedentnou a desivou policajnou brutalitou, ktorej bol Jozef Chovanec podrobený. Neexistuje ospravedlnenie spôsobu, akým sa s Jozefom Chovancom zaobchádzalo počas policajného zaistenia, ako ani vysvetlenie skutočnosti, že belgickí federálni policajti dva a pol roka po tomto zásahu podľa dostupných informácií pokračovali vo výkone svojho povolania,“ uvádza sa vo výzve pre EK.

Lexmann znepokojil aj prejav extrémizmu počas zaistenia Chovanca. V liste EK, ku ktorému sa dnes pripájajú ďalší kolegovia z Európskeho parlamentu (EP), zdôrazňuje, že prejavy extrémizmu sú „neprijateľné pre akýkoľvek orgán činný v trestnom konaní v ktoromkoľvek štáte a treba ho odsúdiť“.

Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Na záberoch, ktoré priniesli médiá je vidieť, ako jedna policajtka nad jeho telom hajlovala a ďalší policajt mu 16 minút tlačil na hrudník, v dôsledku čoho nakoniec zomrel.

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) tento týždeň prijali uznesenie k smrti Chovanca. Plénum v ňom žiada vládu, aby získala od belgickej vlády informácie z vyšetrovania a tie následne prezentovala národnej rade. Parlament zároveň vyjadril ľútosť a znepokojenie nad smrťou slovenského občana a odsúdil hrubý a bezprecedentný postup belgických bezpečnostných zložiek.

Viac k témam: Smrť Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku
Zdroj: Webnoviny.sk – Europoslankyňu Lexmann znepokojil prejav extrémizmu počas zaistenia Chovanca v Belgicku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *