Home / SLOVENSKO / Zaľúbená Štiavnica má svoju suvenírovú bankovku, predstavili aj unikátnu mincu (foto)

Zaľúbená Štiavnica má svoju suvenírovú bankovku, predstavili aj unikátnu mincu (foto)

12.7.2020 (Webnoviny.sk) – Prvú oficiálnu nula euro suvenírovú bankovku a unikátnu pozlátenú pamätnú mincu s motívom Zaľúbenej Štiavnice pripravilo mesto Banská Štiavnica v spolupráci s Bankou Lásky. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Banky Lásky Katarína Javorská, oficiálny predaj týchto suvenírov začne vo štvrtok 16. júla o 8:00.

Na suvenírovej bankovke je vyobrazená najznámejšia dominanta mesta – Kalvária, prepojená s citátom zaľúbeného Sládkoviča. Autorom je medzinárodne oceňovaný a v oblasti známkovej tvorby, ex libris a grafiky zberateľsky žiadaný, akademický maliar Karol Felix – žiak profesora Albína Brunovského.

Limitovaný náklad bankovky

Pamätná minca s motívom Zaľúbenej Štiavnice je unikátna tým, že je to prvá minca na Slovensku, ktorá kombinuje 24-karátové zlato s ručnou farebnou maľbou. „Farebné kvety na minci sú namaľované podľa autentických Maríniných kresieb, ktoré sa dochovali a sú uložené v archíve Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici. Kvety spolu s dvojportrétom Maríny a Sládkoviča vytvoril jeden z najznámejších slovenských ilustrátorov – Miroslav Regitko,“ popísala hovorkyňa.

Bankovky a mince bude možné získať iba osobne v Banke Lásky v Dome Maríny na Radničnom námestí v Banskej Štiavnici. Suvenírová bankovka je vydaná v limitovanom náklade 20-tisíc kusov. Minca je dostupná v pozlátenej aj v postriebrenej verzii. „Z predaja bankoviek a mincí budú mať úžitok všetci obyvatelia aj návštevníci Banskej Štiavnice, lebo z týchto peňazí budú financované aktivity rozvíjajúce projekt Zaľúbená Štiavnica,“ dodala Javorská s tým, že do konca roka z týchto peňazí zrekonštruujú všetky lavičky v historickom centre.

Cieľom je dostať sa medzi najzaľúbenejšie miesta

Dnes je Banská Štiavnica známa a navštevovaná najmä vďaka bohatej banskej histórii a unikátnym technickým pamiatkam, za ktorými k nám cestujú ľudia z ďaleka. Okrem tohto kultúrneho dedičstva, zapísaného v UNESCO má však Banská Štiavnica ohromný potenciál aj ako mesto najdlhšej ľúbostnej básne sveta. Preto sme sa rozhodli v spolupráci s Bankou Lásky vydať oficiálnu nula eurovú bankovku mesta s citátom, ktorým zaľúbený Sládkovič vyznáva lásku k Maríne cez lásku k našej Banskej Štiavnici,“ povedala primátorka mesta Banská Štiavnica Nadežda Babiaková.

Cieľom projektu je spopularizovať Banskú Štiavnicu ako mesto Najdlhšej ľúbostnej básne sveta a dostať ju tak na celosvetovú mapu najzaľúbenejších miest. Do spoločnosti takých pútnických miest lásky, akými sú Paríž či Verona,“ dodal iniciátor projektu a spoluzakladateľ Banky Lásky Igor Brossmann.

Banka lásky v Banskej Štiavnici je zážitkový dom venovaný Sládkovičovej básni Marína, najdlhšej ľúbostnej básni sveta. Sídli v dome, kde Marína Pischlová prežila väčšinu svojho života.

Viac k témam: pamätná minca, Zaľúbená Štiavnica
Zdroj: Webnoviny.sk – Zaľúbená Štiavnica má svoju suvenírovú bankovku, predstavili aj unikátnu mincu (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najpočúvanejším slovenským rádiom je Rádio Expres nasledované verejnoprávnym Rádiom Slovensko

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň" predstavuje 84,1 percenta čo je 3 726 000 poslucháčov vo veku 14 - 79 rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *